2017-10-17T14:12:39+02:00 14. октобра, 2017. 22:37 |

Премијера филма „Ропство и слобода“: Трагична сторија о бесмислености рата

АУТОРСКИ ТИМ: Зоран Гавриловић, Михајло Савић, Давид Гавриловић, Дејан Милошевић и Новица Савић

У оквиру обележавања 15. октобра, Дана ослобођења Града, у Великој сали Центра за културу Пожаревац, премијерно је приказан филм Новице Савића „Ропство и слобода“.

Реч је о документарном остварењу чија је окосница бугарска окупација у време Првог светског рата и злочини које је ова војска начинила на територији пожаревачке вароши и шире околине.

Гости на премијери

Прича се заснива на дневнику уваженог пожаревачког апотекара Михајла Душманића, вођеног у време бугарске окупације, док фотографије, потресна сведочења потомака страдалих Срба и учешће неколицине историчара више него уверљиво говоре о бесмислености рата, почињеним зверствима бугарске солдатеске над недужним становништвом и кумулирању мржње два народа чије се братство заснива на православој вери.

Инсерт из филма

Филм је сниман на аутентичним локацијама, и у завидној мери говори и о великој и значајној породици Душманић, чији су потомци Мирјана и Миша Караџић узели учешће у самом остварењу. Уз сценаристу и редитеља Новицу Савића филм су реализовали дрон – оператер Давид Гавриловић, сниматељ друге камере Михајло Савић, директор фотографије и монтажер Зоран Гавриловић, док у играним сценама апотекара Михајла Душманића тумачи глумац Дејан Милошевић.

Документрани филм „Ропство и слобода“ рађен је у продукцији Куће „Raven vision“ уз помоћ средстава Града Пожаревца добијених на Конкурсу за реализацију културних садржаја у 2017. години и његова краћа верзија биће приказана у среду 18. октобра у 14,00 часова на првом програму РТС-а у оквиру серијала „Траг“.

В.Винкић