У периоду од 1. септембра 2022. до 31. марта 2023. године примењиваће се препоруке Министарства рударства и енергетике Републике Србије за уштеде у потрошњи електричне и топлотне енергије за државну управу, јединице локалне самоуправе, државна предузећа, привреду и домаћинства.

У Србији у летњем периоду дневна потрошња електричне енергије се креће око 90 GWh, а у зимском периоду 120 GWh. Од тога домаћинства троше 42 одсто, индустрија 25 одсто, транспорт три процента,  јавно – комерцијални сектор 17 одсто, док су губици на нивоу од 13 процената. Процењује се да се на дневном нивоу може уштедети више од 15 одсто електричне енергије, тако да у том случају не би било потребе за увозом на годишњем нивоу.

Када је реч о локалним самоуправама, органима државне управе, државним предузећима, јавним установама и привреди, препоручују се рационалнија употреба јавне расвете, ограничење рада декоративне расвете на јавним објектима, коришћење ЛЕД расвете, замена столарије и генерално унапређење енергетске ефикасности, постављање соларних панела, прелазак са грејања на струју на други вид грејања и коришћење топлотних пумпи, што би требало да омогући смањење потрошње енергије за 15 процената у односу на исти период прошле године.

Посебно је важан предлог препорука да сва јавна предузећа направе план уштеде потрошње и да у енергетском сектору сачине планове за смањење губитака дистрибутивне и преносне мреже. У домаћинствима се препоручује рационалније коришћење, пре свега електричне енергије.

Министарство ће упутити молбу ЕПС-у да опширније предлоге могућности за смањење потрошње електричне и топлотне енергије за домаћинства доставља уз рачуне за потрошену енергију. Такође, препоручује се и да ЕПС стимулише штедњу кроз одобравања додатних попуста за купце који смање месечну потрошњу у односу на исти период претходне године.

Једна од предложених препорука односи се на подизање јавне свести о важности енергетске ефикасности, рационалне употребе енергије и коришћења обновљивих извора енергије у циљу смањења потрошње.

                                                                                                                                Д. Д.

           

Серијал текстова посвећених енергетској ефикасности суфинансира Град Пожаревац.

Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је подржао пројекат.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content