2018-08-04T11:08:06+02:00 4. августа, 2018. 11:01 |

Прескачу доручак, ужинају грицкалице

УЧЕНИЦИ ОШ „КРАЉ АЛЕКСАНДАР ПРВИ“  У ПРОЈЕКТУ „ЗДРАВО РАСТИМО“

Ученици ОШ „Краљ Александар Први“ из Пожаревца освојили су друго место на у унапређењу знања о правилној исхрани у оквиру пројекта „Здраво растимо“. Овај национални пројекат спроводи се у циљу пружања подршке родитељима у одгоју здравијих генерација, који едукује децу  о   основним   постулатима   правилне   исхране   и   важности   редовног   бављења   физичким активностима. Истраживање је показало да је скоро 40 одсто ученика седмих разреда физички активно, али је све већи проценат деце истог узраста (41, 5 одсто) која мисле да би требало да смршају. Пет оброка дневно упражњава тек сваки четврти ученик, а забрињава податак да 3,3 одсто не доручкује.

               Савез за школски спорт Србије и компанија Нестлe Адриатик партнери су у пројекту којим је у седам година обухваћено око 25.000 седмака.  Ученици су после едукације унапредили знање о правилној исхрани за просечно 13%, а најбољи резултат остварила је Основна школа „Николај Велимировић” из Шапца. Друго место деле ученици основне школе „Краљ Александар Први“ из Пожаревца и „8. септембар“ из Пирота,   док   је   треће   место   освојила   школа   Основна   школа   „Доситеј Обрадовић“ из Новог Пазара. Истраживање је показало да препоручених пет оброка дневно упражњава тек сваки четврти ученик (27, 6%), сваки пети не доручкује свакодневно, а никада не доручкује њих 3, 3%. Мање од три оброка дневно конзумира сваки седми ученик, док  два одсто ђака има тек један оброк. Такође, сваки десети има непожељну навику узимања хране током целог дана, а не у виду регуларних оброка. У школској кухињи храни се 20% седмака, док сендвиче или пециво које доносе од куће или их купује у близини школе практикује 56, 9% деце. Одговор да ушколи не једу ништа дало је 5, 4% ученика, а 8, 5% у школи једе грицкалице.

               Скоро сваки трећи ученик (29, 9%) нема заступљено воће у свакодневној исхрани, док два   одсто   уопште   не   једе   воће. Поврће  сваког   дана   конзумира   тек   63, 9%   ученика. Конзумација слаткиша и даље је прекомерна. Барем једном дневно слаткише једе 55, 8% ученика,   а   чак   28, 1%   њих   два   или   више   пута   дневно.   Свакодневну физичку активност у трајању од најмање сат времена дневно има 39, 1% ученика, а физички је неактивно 4,9% ученика.

                                                                                                                Р.Н.