У оквиру пројекта „Унапређење мера популационе политике“, који реалузује Савет за развоправност полова Скупштине града Пожаревца, синоћ је у Дому културе у Кленовнику приређена трибина под називом „Репродуктивно здравље жена и психолошки аспекти очувања истог“.

Присутне је испред организатора поздравила и у тему увела Ивана Гавриловић, члан Савета за развоправност полова Скупштине града Пожаревца а предавачи су били  специјалиста гинекологије и акушерства Душица Рајчић из Диспанзера за жене Дома здравља у Пожаревцу  и специјалиста медицинске психологије  Оливера Харовић из Опште болнице Пожаревац.

Душица Рајчић је овом приликом представила медицинску страну репродуктивног здравља жена и на занимљив начин, уз мноштво примера из праксе, приближила ангажовање гинеколога у случајевима који су најуже везани за здравље нежнијег пола. Такође, Рајчић је говорима о сегментима побољшања наталитета, значај редовних контролних прегледа,  док се посебно осврнула на то како младе особе могу да спрече поједине неповољне ситуације и последице са евентуалним негативним утицајем на репродуктивно здавље.

Специјалиста Оливера Хајровић представила је психолошке аспекте везане за ступање у интимне односе објашњавајући разлоге и мотиве за овај чин који се првенствено тиче младих жена и адолесцентикања. Хајровић је изнела бројне податке који утичу на узроке прераних интимних односа али и упозорила на последице по психичко стање  и даље ментално здравље до којих они могу да доведу. Овом приликом осврнула се и на утицај непосредног и даљег окружења младих особа, као и значај њихове едукације,  васпитања и животног усмерења, јер је чињеница да превенција представља основ очувања како психичког тако и физичког здравља.

Колико је тема привукла пажњу присутних говори податак да су се гошће  питањима и сугестијама активно укључиле у трибину.

Подсећања ради, Град Пожаревац ће пројекат „Унапређење мера за популациону политику“ реализовати до краја године, док су средства за ову намену добијена од Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику Републике Србије.

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content