Дом здравља Пожаревац почео је превентивне прегледе и пацијената који немају здравствено осигурање, одбносно здравствену књижицу. На овај начин здравствена услуга је доступна свима, а заказивање није потребно. Услуга позната као “Отворена врата” доступна је недељом, а важна и за оне грађане који током радних дана не могу да се упуте лекару. Најбитније, каже директор Дома здравља, др Дејан Миленковић је да услуге Дома здравља приближе пацијетнима:

-Оно што ми лекари и уопште здравство, жели превентивним прегледима да урадимо, је да услуге приближи пацијентима и да ставимо акценат на превентивну заштиту која је златни стандард медицине. Превенција је најбитнија у медицини јер се тако на време откривају стања и болести која могу да се лече и излече. 

На недељним превентивним прегледима, без заказивања, грађани могу да се одраде сет или панел прегледа који је предвиђен за ту недељу.

У недељу, 26. маја, организовани су превентивни прегледи и у фокусу је  била старија популација, али и деца. Вршени су прегледи штитасте жлезде као и ПСА антиген тест код мушкараца и крвна слика. Рађени су и пулмолошки прегледи и први пут, превентивни прегледи за „малу“ и „велику“ педијатрију, односно децу нижег и вишег узраста. Радио се преглед кичменог стуба и табана и све неправилности које су уочене послате су физијатру.

Претходног викенда, 19. маја,  била су 72 прегледа и рађени ЕКГ, притисак, преглед лекара опште праксе, након чега је лабораторија радила основну крвну слику са шећером. Укупно је било 82 пацијента.  Рађен је ултразвук абдомена прегледано је 17 пацијената, док је  25 остало за седећу недељу.

Добар одзив за Гардасил вакцину

Дом здравља је организовао „Недељу отворених врата“ за вакцинацију против хуманог паилома вируса. По речима директора, др Дејана Миленковића, одзив је у тих седам дана био фантастичан. Дато је 49 првих доза, 7 других доза и једна трећа доза. То је било више него за прва два месеца ове године.  

Гардасил вакцина је превенција и на тај начин се спречава настанак карцинома грлића материце код жена и карцинома орофарингалне регије код мушкараца. Оба пола штити од полних брадавица. У јуну 2022. године вакцина је уведена у српско здравство Вакцинацију која је препоручена, финансира Фонд здравствене заштите и даје се деци од 9 до 14 година у две дозе, старијима, од 15 до 19 година у три дозе.

НЕДОСТАЈУ ЛЕКАРИ И СТОМАТОЛОЗИ

Оно што се можда најтеже решава у пожаревачком, али и српском здравству, је недостатак лекара. Долази до смене генерација и Дому здравља недостаје, како каже др Дејан Миленковић, минумум пет лакара да би могла да се пружи квалитетнија здравствена заштита:

Дејан Миленковић

-Годину, две уназад мало лекара тражи посао. Махом остају у Београду или одлазе у иностранство…  Нама у наредне три године у пензију одлази 14 лекара специјалиста и морамо и о томе да размишљамо. Недостају специјалисти опште медицине, педијатри и гинеколози и ми морамо млађе колеге да упутимо на специјализацију. Свака специјализација траје 4 године, а планирање је основа здравствене услуге. Такође, потребно је да запослимо два стоматолога, јер смо дефицитарни на превентивној дечијој стоматологији. Троје стоматолога смо послали на специјализацију.

Иначе, свако запошљавање лекара и стоматолога ради се уз сагласност, односно одобрење Министарства здравља.

                                                                                   Д. Деурић 

Share.
Leave A Reply

Skip to content