У ЈП ЕПС, Огранку „ТЕ – КО Костолац“ обележен је завршетак радова на пројекту изградње пристаништа у Костолцу, који су трајали од половине марта 2017. године до краја протекле године. 

 

Пристаниште је базенског типа и налази се у рукавцу „Дунавац“ који је костолачким каналом повезан са Дунавом. Простире се на око 5,7 хектара, од чега је 2,6 водене и 3,1 хектар копнене површине. Има вишенаменски карактер, јер ће служити за превоз кречњака, угља, гипса и пепела, али и за истовар крупнијих, габаритних терета. Такође, преко њега ће се допремати опрема неопходна за градњу термоблока Б 3.

Говорећи о реализацији овог пројекта, једног од пет из прве фазе кинеског кредитног аранжмана у костолачком огранку, вршилац дужности генералног директора Електропривреде Србије Милорад Грчић је подсетио да се ради о једном од најтежих подухвата, јер је грађено на реци која страховито мења своје нивое у току године.

-Ово је први у низу од три пројекта које планирамо да реализујемо у оквиру Електропривреде Србије, а тиче се пристаништа и речног транспорта. Вредност инвестиције је око 16 милиона долара и биће искључиво намењена за потребе Електропривреде Србије, за потребе  транспорта кречњака, односно гипса као нуспроизвода приликом одвијања процеса одсумпоравања.

Министар  рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић је истакао да је завршетак изградње пристаништа капитално важан за изградњу блока Б3, јер ће управо оно омогућити убрзану испоруку великих и гломазних делова који ће бити део изградње новог блока.

-Овај блок остаје наш приоритет и комплетан менаџмент Електропривреде Србије биће апсолутно фокусиран на завршетак блока Б3, јер је то важно за дугорочну стабилност нашег енергетског система. Ту стабилност заиста вредно чувамо и врло ангажовано радимо, казао је Антић.

На годишњем нивоу са пристаништа „Костолац“ отпремаће се 157.000 тона сувог пепела, 105.000 тона гипса.

Опширније у наредном броју  недељника “Реч народа”

Share.

Comments are closed.

Skip to content