2020-10-25T09:05:47+01:00 25. октобра, 2020. 09:05 |

Припреме за порођај (5)

Овом приликом од др Весне Лакић сазнајемо шта би породиља требало да зна о периоду после порођаја, о бабињу, адекватној личној хигијени и бриги о дојкама.

– Бабиње означава период од шест недеља након порођаја, а карактеришу га повлачење материце – инволуција на природну величину пре трудноће, појава лохија – сукрвичав исцедак који се из дана у дан мења, као и појава млека у дојкама – лактација, објашњава др Лакић, и наставља: 

– У току првих недељу дана бабиња веома је важно да се породиља само тушира .За негу ране од епизиотомије довољни су вода и повидон јод (само за ране). Конац од епизиотомије или руптуре међице скида се десет дана од шивења. Након навршених шест недеља, када зарасте епизиотомија, може да се купа у кади.

ЛИЧНА ХИГИЈЕНА И НЕГА ДОЈКИ

Др Весна Лакић

Др Лакић наглашава да је нега дојки, пре и после порођаја, као и све време трајања дојења, веома важна:

– На порођају треба дати беби да сиса колострум, што је прво млеко. Након 24 сата кренуће већа количина млека. Сталним подојима, односно, одговором на сваки захтев бебе и евентуалним пражњењем дојки (само ако су препуњене), долази до постизања нормалне лактације. Период успостављања равнотеже креће се и до шест недеља. Зато мајке никако не би требало да  одустају од дојења!

Хигијена дојки је важна за правилно дојење и спречавање појаве компликација. Др Лакић отуда саветује прање дојки млаком водом, потом, пешкиром истрљати брадавицу и ареолу, истиснути мало млека и обложити брадавицу, које ће направити филм и тако штитити брадавицу од инфекције. Од масти и крема препоручује оне на бази пантенола, наглашавајући важност да се брадавице редовно одржавају чистим и сувим. 

– Важно је користити правилан грудњак за дојење. Поставити бебу у правилан положај  при сисању. Успоставити оптималан ритам  времена за подој, наставља докторка: 

– Напрснућа брадавице – рагаде су непријатна компликација која се јавља код дојења. Рагада је  болна повреда, односно мало напрснуће или раница на брадавици дојке. Узрок је неправилно дојење или неправилно пражњење дојки. Правилна хигијена и коришћења препарата који влаже и убрзавају пролазак бола и при дојењу. Дојење је дозвољено у време постојања рагада. Могуће је коришћење силиконских брадавица да би се мајци ублажио бол.

– Запаљење дојки при дојењу – маститис, манифестује се отоком и црвенилом дојке, болном осетљивошћу дојке, повишеном температуром. Уколико се јаве ти знаци,  потребно је да дојиља одмах предузме следеће: стављање топлих облога, масажа дојки, пражњење дојки, антипиретик за повишену температуру, хитно се јавите свом гинекологу. Ако буде користила антибиотик, слободно наставити са дојењем  бебе.

Предност дојења

– Дојење се препоручује свим мајкама које могу да доје своју децу јер има низ предности у односу на вештачко млеко. Дојење се препоручује у лежећем положају мајке за време трајања бабиња, јер доприноси бољој инволуцији и спречава спад гениталних органа жене и рашивање ране од епизиотомије или руптуре међице, истиче др Весна Лакић, као неке од предности дојења. 

ИСХРАНА ПОСЛЕ ПОРОЂАЈА

Прва три до четири дана након порођаја, препоручује се млечна, лагана исхрана са доста поврћа. Трећег дана од порођаја породиља може очекивати прву столицу, као знак успостављања пасаже црева. Након тога може почети са нормалном исхраном која је адекватна, разноврсна богата градивним материјама, минералима и витаминима, са доста течности, како би се задовољиле потребе одојчета и убрзаног метаболизма мајке.

А. М. 

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.