2021-02-19T10:24:18+01:00 19. фебруара, 2021. 10:24 |

Припреме за пролећну сетву на подручју Голупца

У Општини Голубац, према подацима  пољопривредних стручњака и ратара,  пшеница је на већим површинама од 2.500 хектара посејана у оптималном року. По календару радова пољопривреди ратарима у овом и наредном месецу  предстоји прихрањивање озимих стрних жита.Прихранивање треба обавити у два наврата како би биљке боље усвојиле азотна минерална ђубрива. Пшеница је ушла припремљена у период зимског мировања  и сада  je пред пољопривредним произвођачима једна од најзначајнијих агротехничких мера која директно утиче на приносе гајених биљака, прихрањивање, односно уношење азотних минералних ђубрива.

Друго или корективно прихрањивање треба обавити двадест до тридесет дана  након првог, са преосталом количином азотног минералног ђубрива. 

Препоручује се да се прихрањивање, односно, уношење азотног минералног ђубрива обавља у два наврата како би биљке што боље  примиле азотна минерална ђубрива.

После  посла прихране озимих усева  пољопривредницима у Општини Голубац је значајан посао, пролећна сетва, која по процени стручњака треба да се овог пролећа обави на 5.250 хектара. Највећи део тих површина заузеће кукуруз, а знатно мање уљарице, крмно биље и поврће.  Ратари који нису завршили зимско орање у прошлој години, користе повољне временске прилике у овом месецу и за обраду земљишта, које је обављено на 95 одсто планираних ораница. 

Пролећним усевима засејаће се око 5.250 хектара, од којих ће и овог пута по традицији доминирати кукуруз и сејаће се на 4.500 хектара, крмно биље на 500, сунцокрет на 200 и поврће на 50 хектара. Има доста проблема који ће пратити овогодишњу сетву, ратари обећавају да ће ипак остати доследни својих дугогодишњих искустава и традиције.

                                                                           Љ. Настасијевић