Мештани Лазнице у општини Жагубица и ове године припремају манифестацију „Привег“ посвећену чувању успомене на преминуле. У основи сачуване традиције је паљење ритуалне ватре у знак сећања на упокојене чланове породица и припада култу мртвих.

Привег се ове године одржава у суботу, 9. марта када су и Задушнице. О самој манифестацији Мирослав Јовић, члан Организационог одбора, каже:

-Привег је обичајна манифестација која има дубоке корене у прошлости Влаха. Овде у Лазници је задржала аутохтон облик који се манифестује кроз богат садржај везан за култ мртвих. На овај начин се чува традиција и одаје поштовање мртвима.

Привег је ритуална ватра која се пали за све покојнике који су умрли без упаљене свеће. Верује се да привег обасјава „онај“ свет. Мештани од раној јутра сакупљају дрва за ватру која се касније пали у центру села. Око ватре се, како налажу обичаји, игра коло.

Манифстацију „Привег“ организује Културно уметничко друштво „Извор“ уз помоћ Месне заједнице Лазница и подршку и покровитељство Општине Жагубица.

Привег је као манифестација која чува културне обичаје, уврштена у туристички календар Општине Жагубица.

Share.
Leave A Reply

Skip to content