2018-12-29T13:13:28+01:00 29. децембра, 2018. 13:11 |

Привилегија је живети у Великом Градишту

Драган Милић.

ДРАГАН МИЛИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ

Општина Велико Градиште лежи на десној обали тока Дунава, са једне и ушћа реке Пек у Дунав, са друге стране. У њеној непосредној близини налази се познато туристичко одредиште Сребрно језеро. Само због ових чињеница, мада има и бројних других, живети у Великом Градишту је привилегија, рекао нам је на почетку разговора  председник ове општине Драган Милић.

            Прва асоцијација на Велико Градиште је, свакако, туризам. У ову област се већ годинама уназад улажу значајна средства, а показало се да се инвестирање вишеструко исплатило.

 -Имали смо квалитетну туристичку сезону, за 15 до 20 посто бољу од прошлогодишње. Све то захваљујући  низу манифестација: Уранку на Сребрном језеру, Данима цвећа и меда, Царевчевим данима, Аласким вечерима, Пасуљијади, Гитаријади, СИЛА фесту…

Није довољно само имати туристичку понуду, потребно је исту и адекватно представити.

-Приредили смо и запажену презентацију туристичке понуде наше Општине у Румунији, тачније у Темишвару и Решици. На београдском Сајму туризма, по први пут, са Градом Пожаревцем и Општином Голубац организовали смо заједнички наступ као израз жеље да објединимо туристичку понуду. Гости који дођу на Сребрно језеро, осим Рамске могли би  да посете и Голубачку тврђаву, манастире Тумане и Нимник, али и Виминацијум и Љубичево, каже Милић и додаје да је у обнову Рамске тврђаве,Турска  држава уложила више од милион евра. Завршетак реконструкције планира се до средине наредне године.

ПОСЛЕ КОШАРКАШКОГ И ОДБОЈКАШКИ КАМП

Као ниједна друга у Браничевском округу, великоградиштанска општина инвестира у спортски туризам. Осим кошарке, чијој је популаризацији допринела изградња кампа ТЕО4, велики број младих Градиштанаца бави се одбојком, па је локална самоуправа спремна да преговора са неколико српских репрезентативаца  заинтересованих за изградњу одбојкашког кампа.

-На Сребрном језеру изграђен је Кошаркашки камп ТЕО4 нашег репрезентативца Милоша Теодосића. Више од 1.000 младих пријавило се ове године за камповање. У једној смени камп је посетило чак 35 Кинеза, 15 Турака, било је посетилаца из целе Европе. У чарима Сребрног језера уживало је преко 50.000 људи, остварено је више од 20.000 пансион дана и преко 100.000 ноћења, наставља председник Општине.

Што се тиче спорта битан нам је и пројекат везан за Спортску халу. На објекту су изведени груби радови, инвестиција је реализована са око 70 посто, а наш циљ је да је комплетно завршимо и наредне године ставимо у функцију.

У вези са спортским туризмом, пажњу заслужује и организација Шаховског турнира на коме редовно учествује 400 шахиста. Ове године гостовали су шахисти из Чикага и Јужне Африке.

Веома битан сегмент улагања у спорт јесте улагање у спортску инфраструктуру. На Сребрном језеру, у склопу Хотела „Данубиа парк“, гради се први затворени базен, који ће представљати још једну новину у туристичкој понуди  наредне године, сазнајемо од првог човека Општине.

ИНВЕСТИЦИЈЕ

Дом здравља, путеви, гас и вода

Канцеларија за изградњу Републике Србије ове године Општини Велико Градиште одобрила је средства од око милион евра за комплетно реновирање Дома здравља. Реализација пројекта очекује се наредне године. Када је у питању инвестирање у здравље председник подсећа да је у Средњеву изграђена амбуланта за потребе становништва десетак насеља. Купили су нови санитет, набавили нову опрему.

Међу значајније инвестиције свакако спада изградња гасовода. Гасификацијом је обухваћено седамдесет одсто територије општине и како је планирано, први гас до потрошача стиже средином наредне године.

 Прво јавно приватно партнерство обезбедило је комплетну замену уличне расвете. Уместо обичног, постављено је ЛЕД осветљење.

Била је ово и година изградње путне инфраструктуре. Асфалтирано је 20 километара сеоских путева, Дољашница је за те намене прикупила 85 хиљада евра, насеља Љубиње и Чешљева Бара су такође обезбедила сопствена средства за асфалт.

-Осим сеоских, асфалтирано је и око 15 километара градских улица и шетних стаза у Великом Градишту,  затим Регионални пут Бискупље – Затоње у дужини од око 5 километара, а реконструисан је и путни правац Мајиловац – Десине. Предстоји завршетак прелаза скелом између Рама и Банатске Паланке…Једна од најважнијих инвестиција је изградња водовода средствима Европске уније у износу од 4,7 милиона евра. Водоводну мрежу ширимо по селима тако да ће здраву пијаћу воду ускоро добити становници Кумана и Тополовника, а у 2019. вода стиже и до Рама и Макца. Завршена је и изградња Стишког водовода за Курјаче, Мајиловац и Сираково. Актуелни су и пројекти на ширењу канализационе мреже у граду и примене система за пречишћавање отпадних вода, истиче Милић.

БЕЗ ЛИСТЕ ЧЕКАЊА ЗА УПИС У ВРТИЋ

Велико Градиште улажући у спорт улаже у младе људе целе Србије, али пре свега своје општине. Без младих ниједна општина не може да рачуна на развој, па ни великоградиштанска, која резултате младих прати и награђује. А њихови успеси су заиста вредни хвале. У категоријама основних и средњих школа освојене су титуле првака Србије у одбојци, а средњошколци су  овом спорту  стигли чак и до Светског првенства у Чешкој, где су освојили треће место. Општина их је наградила вредном спортском опремом и петодневним путовањем у Инстанбул. По завршетку средње школе велики број младих наставља школовање и уписује факултете који образују за занимања потребна овој општини: математичаре, филологе, медицинске раднике, машинце…

-Уложили смо велика средства у модернизацију образовања. Поред осталог, купили смо 54 паметне табле које су професорима олакшале рад, а ученицима обезбедиле квалитетнију наставу. Свака од тих табли коштала је око 1.000 евра, средства су највећим делом из буџета општине, али и од донатора. Сматрамо да је улагање у школство и образовање, најбоља инвестиција која се исплати. Осим набавке школске опреме, локална самоуправа је градила и обнављала школске објекте. У току је изградња ОШ  „Миша Живановић“ у Средњеву, која покрива десетак насеља. Завршетак радова очекује се током наредне године. Реконструисана је и централна основна школа у Великом Градишту. Сређени су мокри чворови и подови, замењена врата, спроведена грејна инсталација… Централно грејање добила је и школа у Царевцу, док су у Гимназији изведени фасадни радови.

Велико Градиште једна је од ретких општина која се може похвалити чињеницом да за сву децу има места у вртићу. Ове године средствима Министарства без портфеља задуженог за демографију и локалне самоуправе, отпочела је реализација пројекта проширења Предшколске установе „Мајски цвет“. Вредност инвестиције је око 32 милиона динара.

-Малишани ће у добити спортску халу за физичке активности и две просторије  за децу старости  од 6 месеци чиме ће наша општина постати једна од првих локалних самоуправа у Србији која збрињава малишане овог узраста. Поменућу и да су проширени капацитети одељења дечјег вртића у Царевцу. Поносни смо на чињеницу да, захваљујући изградњи и проширењу капацитета за предшколско збрињавање, у Општини Велико Градиште не постоје листе чекања за упис деце у вртиће, истиче председник Милић.

 

Општина у коју се млади враћају

-Општински буџет за наредну годину планиран је у износу од око 800 милиона динара, а питања која ће се приоритетно решавати локалним средствима и подршком Републике биће водоснабдевање, депоновање отпада, завршетак радова на изградњи Стишког водовода, израда пројекта ширења канализационе мреже до Макца… Предстоји нам, дакле, много рада и у наредној години, тога смо сви свесни и мораћемо да се потрудимо како бисмо остварили циљ – постали општина у коју се наши грађани, а пре свега млади, по завршетку школовања, радо враћају, да у њој живе и раде са својим породицама, поручује Драган Милић, председник Општине.

ПОМОЋ ПОРОДИЦАМА

Када је реч о социјалним давањима, локална самоуправа за те намене издваја позамашна средства.  Новопеченим младенцима склопљени брак Општина честита са 20 хиљада динара, за прворођено дете родитељи се помажу са 15.000 динара, за друго 20 и треће 25 хиљада динара. Бебама се дарују и аутоседишта.

-Средства се из локалног буџета издвајају и за вештачку оплодњу у случајевима када брачни парови не могу остварити родитељство природним путем. Помоћ породицама стиже и доделом 50.000 динара незапосленим породиљама и уручењем ваучера за бесплатне паркинг карте током целе године. Из локалног буџета финансирамо трошкове ужине социјално угроженим ученицима основних школа, а средњошколцима, свакодневно и студентима, једном месечно, трошкове превоза. Кад год је потребно помажемо грађанима у храни и лековима.

ПОВРАТАК ДУНАВКЕ И МЛИНА

Период транзиције и приватизације и у великоградиштанској општини довео је до престанка рада многих фабрика и незапослености. Међу онима који су затворили фабричке хале била је у Фабрика уља „Дунавка“ која је однедавно оживела, у њој ради једна група радника, а према обећањима садашњег власника који је разговарао са председником Општине, „Дунавка“ ће са потпуном производњом кренути до марта наредне године. Требало би да запосли 70 радника.

-И нови власник Млина обећава почетак производње наредне године у сезони жетве. Двеста хектара земље у Острову закупљено је на дужи временски период и на њему је отпочела садња воћа за потребе Хладњаче у Браничеву. Ова инвестиција вредна  око 4,5 милиона евра, запослиће 70 људи. На дугогодишњи закуп издато је и земљиште у Пожежену, на коме би требала да се гради електрана на биомасу, посао би добило 30 људи. То су само неки од покушаја да оживимо производњу у нашој општини и запослимо људе, каже Милић који додаје да се неке инвестиције остварују и прекограничном сарадњом са Румунијом. До сада је на овај начин реализовано десетак пројеката у вредности од 12 милиона евра, а тренутно се спроводе два.

 М.П.