Једно од три образовна профила за које ученици могу да се школују у Политехничкој школи већ неколико година уназад је сервисер термичких и расхладних уређаја. Многе старије генерације овај смер препознају као електромеханичар за термичке и расхладне уређаје, а који је пре неколико година унапређен увођењем нових наставних планова и програма. Као и за остале образовне профиле у подручју рада електротехника и овде су планови прилагођени интересовању ученика, потребама тржишта, са акцентом на практичној настави, а то је за ученике који упишу Политехнички школу увек најзанимљивији део школовања.

Пракса се у првој години одвија у школи, а у другој и трећој ученици знања и вештине стичу у радионицама и сервисима и то два дана у другој, односно три дана у недељи у трећој години. На тај начин најбоље уче кроз праксу и имају могућност да се сусретну са многим ситуацијама које их очекују у њиховом будућем послу. Наравно, претходно се на настави упознају са  теоријским основама које су неопходне за ову струку. По завршетку трогодишњег школовања, ученици полажу завршни испит, на којем се кроз израду практичног задатка проверава њихова оспособљеност да самостално раде као сервисери  термичких и расхладних уређаја. 

Ово занимање је увек било веома интересантно и неопходно, а посебно данас када су клима уређаји и грејни системи неизоставан део модерног живота. Са све већом употребом ових уређаја расте и потреба за квалификованим сервисерима. Једноставнији системи су данас замењени модерном опремом за коју је потребно познавати више области из електротехнике, а то је могуће само у школи у којој се стичу знања и вештине комбинујући теорију са практичним радом. Такође, школовањем за ово занимање отварају се могућности и за усавршавање и у другим сродним гранама техничке струке. По завршетку школовања, могућности запослења су велике, било да се ради о мањим  сервисима или сервисним центрима за одржавање  система хлађења и грејања, индустријским постројењима или покретању сопственог посла. Посао у овој струци је изазован, динамичан, подразумева и рад на терену и пружа могућност напредовања за оне који то желе.

-У последњих неколико година наша школа је учествовала на Републичким такмичењима за сервисере термичких и расхладних уређаја на којима је освајала запажене резултате, а 2019. године Политехничка школа је била и домаћин  14. Републичког такмичења. Ученици су на овом такмичењу, заједно са својим менторима, освојили 1. место и тако показали  да су по знању и вештинама мећу бољима, каже професор предмата електроструке Оливера Филиповић.

У школи је, осим редовног школовања, могуће завршити за сервисера термичких и расхладних уређаја и кроз ванредно школовање  или извршити преквалификацију за ово занимање. Такође, у школи постоји и могућност стицања звања специјалисте у подручју рада електротехника за неколико занимања из подручја, као пети степен образовања. 

Према плану уписа за школску 2024/25. годину, Политехничка школа ће уписати 14 ученика. Претходних година први на листи уписаних је имао  63 поена, а последњи 39.

Р.Н.

Share.
Leave A Reply

Skip to content