2017-11-29T08:21:21+01:00 29. новембра, 2017. 08:21 |

Програмом ЛЕР-а у сусрет привредницима

ГРАДОНАЧЕЛНИК БАНЕ СПАСОВИЋ НА МЕЂУНАРОДНОМ  СЕМИНАРУ  О ИНОВАЦИЈАМА И ПРЕДУЗЕТНИШТВУ

У организацији НАЛЕД- а и Амбасаде MIKTA земаља – Мексико, Индонезија, Кореја, Турска и Аустралија, прошле недеље у Београду одржан је Међународни семинар о иновацијама и предузетништву. Амбасадор Мексика Маrco Аntonio Garcia Blanco, Игор Савић из Аустралијско-привредне коморе и Sung-gi Lee из КОТРЕ у Београду, представили су резултате у креирању екосистема за „start-up“, док су своја искуства о инвестирању у иновације поделили стручњаци Reinhard Scholl из ITU и Felix Petersen из Samsung NEXT. О значају развоја „start-up“ компанија говорили су и Lim Jung Wоок из Кореје и Вукашин Стојков из Србије. Један од активних учесника на овом скупу био је и градоначелник Града Пожаревца и члан Извршног одбора НАЛЕД-а Бане Спасовић.

          „Start-up” предузетници у Србији могу да буду глобално успешни и привуку велике инвестиције уколико се фокусирају на развој софтвера и производа који значајно мењају живот грађана и решавају досад нерешене проблеме, а подршка државе кључна је за стварање повољног екосистема за развој „start – up” заједнице.

            Реномирани светски стручњаци које је у Београду окупио међународни семинар „SEE MIKTA – Иновације и предузетништво“, уз похвале за српски ИТ сектор, изнели су и низ сугестија.

             Семинар је отворио Танжу Билгич, амбасадор Турске у Србији, а учесницима се обратио и Мarko Antonio Garsija Blanko, амбасадор Мексика у Србији који је говорио о мексичким искуствима у креирању повољног пословног окружења и предузетничког друштва.

               Један од нових извора финансирања јесу велике корпорације попут Samsung Next-а које путем улагања, менторства, техничке и стручне подршке или обезбеђивања простора за рад, помажу малима да развију производе, са могућношћу да их касније и купе. Директор Samsung Next-а Felix Petersen изнео је и неколико неуобичајених предлога владама. „Start – up иницијативе су добре, као и иницијативе за развој е-управе, али кључно је да цене закупа простора буду ниске, рекао је Petersen.

               Председник Извршног одбора НАЛЕД-а Дејан Ђокић нагласио је да ће иницијативе попут пореског ослобађања у првој години пословања, реформе система паушалног опорезивања и израда регистара непореских намета и процедура, бити први кораци у стварању повољног пословног окружења за „start-up“ и помоћи да се подстакне иновативност и креативност младих у Србији.

                Градоначелник  Пожаревца Бане Спасовић је истакао да је Град Пожаревац  један од првих градова у Србији који је кренуо у сусрет привредницима усвајајући Програм локалног економског развоја чија је суштина у додели различитих подстицаје привредном сектору, а све у циљу јачања овдашњих предузетника, привлачења нових инвеститора и активног учествовања у развоју пожаревачке, па и шире економије. Спасовић је још додао да је Град купио шећерану која је била у стечају, површине 23ха и око 25000м2 под објектима, као и да располаже комплетном инфраструктурно  опремљеном Индустријском зоном од 14ха.

              “Управо су ово елементи који су наш Град навели да са новим стратешким документом и развојним програмом кренемо заједно са привредницима у сусрет променама и изазовима окружења. У оквиру Програма ЛЕР-а развили смо две мере: привлачење инвеститора и подстицање конкурентности. Имајући у виду да је Програм ЛЕР-а за 2017. изазвао велико интересовање привредника и истовремено локалној самоуправи скренуо пажњу на будућа привредна усмерења, то ћемо усвојити трогодишњи Програм локалног економског развоја односно за период 2018-2020, а одлуку о условима и начину реализације тог документа доносићемо за сваку годину посебно. Очекујемо да у наредних 20 дана прибавимо и сагласност Комисије за контролу државне помоћи Министарства финансија, рекао је Спасовић који је овај скуп искористио за уговарање састанака са амбасадама Мексика, Индонезије, Јужне Кореје, Турске и Аустралије као и са  компанијама чији су представници присуствовали саветовању.