2017-01-14T00:29:04+01:00 7. децембра, 2016. 14:13 |

ПРОЈЕКАТ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА : Свакодневни живот у време окупације

 

Дејан Крстић отвара изложбу

Дејан Крстић отвара изложбу

У Пожаревцу је у току изложба под називом „Окупирани Пожаревац 1941-1944 – слике из свакодневног живота“.

Пројекат представља рад мср Јасмине Живковић и Слободанке Цветковић са сарадницима из Историјског архива Пожаревац, а изложба је уз пригодан уметнички програм отворена прошлог уторка у Галерији савремене уметности.

             –Ова архивска грађа представља незаобилазан извор сазнања о свакодневном животу, који се одвија у сеоским, општинским и среским насељима и Пожаревцу, као окружном средишту,  нагласила је на отварању  др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац и додала. –Управо на овим, до сада необјављеним изворима, базирали смо приказ слика из административног, привредног, здравственог, културног и спортског живота у Пожаревцу под окупацијом. На изложби су уз документа из збирки Историјског архива Пожаревац, презентовани и материјали београдског  Војног   и Архива Србије.

            – Поставка која је пред Вама представља покушај да се разбију и публици на суд ставе поједини стереотипи о животној стварности у Другом светском рату, истакла је у свом обраћању гостима коауторка изложбе мрс Јасмина Живковић.

             Такође, то је прилика да се на примеру окупираног Пожаревца проговори о стварним дометима југословенске државе, која тада фактички то већ више није била, да се проговори о окупаторској цивилној и војној власти, квази српској влади Милана Недића, органима народне власти у настајању, али,  пре свега, о свакодневици обичног народа, који се, као по правилу, најтеже сналази у ратној стварности и бива највећи страдалник. Изложбу је отворио Дејан Крстић, члан Градског већа за културу, информисање и невладине организације, који је наглашавајући значај ове поставке,  искористио прилику да позове суграђане, који поседују икаква документа, слике, или историјску грађу, исте донесу у Историјски архив, не би ли се на тај начин трајно сачувао део прошлости Пожаревца.

            Изложба „Окупирани Пожаревац 1941-1944 – слике из свакодневног живота“ биће отворена до 13. децембра и прати је репрезентативна електронска презентација аутора мр Драгана Шалера.

                                                                                                                                                                                       В.Винкић