У Галерији савремене уметности у Пожаревцу, презентован је пројекат Историјског архива Пожаревац и ОШ „Краљ Александар Први. Реч је о снимању видео клипова, коришћењем архивске грађе која се налази у пожаревачком Историјском архиву, под називом „Авантура у Архиву 2 – „Миленијалци“ у Архиву.

Директорка Историјског архива Пожаревац  др Јасмина Николић истакла је да су миленијалци посебне генерације које су се сродиле са савременим технологијама.

-То су прави будући представници и актери новог, четвртог индустријског доба, доба нових технологија апликација и платформи, нове семантике и симболике, нове комуникације. Управо све те новине и позитивне особине комуникацијске технологије носе и нови начин понашања,  нове социјалне релације које имају и своју негативну конотацију, а којој смо и ми сада сведоци и очевици. Овај заједнички пројекат нуди могућност превазилажења подређености нове комуникације и десоцијализације кроз тимски рад, теме окренуте заједници, школи, граду, држави  и породици. Пројекат је већ имао своју премијеру  представљања европској научној јавности на Међународној конференцији Интернационалног архивског савета са седиштем у Бечу,  25. септембра, на Филозофском факултету у Београду. Европска стручна и научна јавност била је изненађена начином сарадње и повезивања Архива, као архетипа прошлости и школске омладине, симбола будућности, рекла је др Николић.

Наташа Николић Гајић, заменица директора Основне школе „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу, истакла је да је потребно упознати прошлост како би се спознала будућност.

Пројекат током кога су професори историје  са својим ђацима боравили у Архиву, користили простор и архивску грађу за снимање кратких филмова, подржао је Град Пожаревац. Осим ученика и наставника ОШ „Краљ Александар Први“  и запослених у Архиву  који су учествовали у овом пројекту, презентацији је присуствовао и заменик председника Скупштине града Пожаревца, Милић Јовановић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content