Од 29. маја до 1. јуна, у Кучеву се организује 56. Смотра народног стваралаштва „Хомољски мотиви“. Манифестација је основана далеке 1968. године, и од тада па све до данас успешно промовише нематеријално културно наслеђе овог дела Србије.

У оквиру овогодишњег манифестационог програма одржана је и 2. Етно колонија влашког веза на плишу „Штампујит“.

Осим веза карактеристичног за овај крај, прозивођачи рукотворина су на штандовима изложили и домаће производе попут вина, ракије, и производа од воћа и поврћа.

Овај догађај организован је уз помоћ Етно мреже, НАЛЕД-а, Амбасаде Канаде, „Coca Cola“ HBC Србија и Општине Кучево.

У Кучеву су овим поводом боравиле супруга председника Србије Александра Вучића, Тамара Вучић и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. Осим штандова излагача са којима су имале прилике да поразговарају, али и да се опробају у везу на плишу, гошће су посетиле и новоотворену Галерију „Драган Кецман“ и пећину Равништарку у чијој близини је извршена демонстрација испирања злата по чему је општина Кучево позната.

На свечаном отварању колоније осим Тамаре Вучић и Бранкице Јанковић, присутнима су говорили и председник Општине Ненад Микић, генерални директор „Coca Cola“ HBC Србија Светослав Атанасов и амбасадор Канаде у Србији Џајлс Норман.

Опширније о овом догађају у регионалном недељнику „Реч народа“ у уторак, 4. јуна.

 

М. П.

Share.
Leave A Reply

Skip to content