2022-01-14T09:44:43+01:00 14. јануара, 2022. 09:44 |

Промоција: „Оне које су заборављене“

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу одржана је промоција Зборника литерарних радова „Оне које су заборављене“. Зборник чини 26 литерарних радова средњошколаца широм Србије, који афирмишу заборављене жене које су оставиле значајан траг у историји. Издат је у склопу пројекта „Сазнај! Препознај! Пријави! Зауставимо родно засновано насиље!“, који је спровело Удружење „Свет речи“ из Велике Плане уз подршку Министарства омладине и спорта.

Пред пуном салом Библиотеке о Зборнику и теми родне равноправности говорили су Живкица Ђорђевић, педагошкиња и председница Удружења „Креативна педагогија“, које је било једно од учесника пројекта, председница Удружења „Свет речи“ и ауторка и координаторка пројекта Јелена Златкова,  новинарка портала „Plana-media“ и ауторка предговора Зборника Јадранка Мићовић и матуранткиња Пожаревачке гимназије и победница литерарног конкурса „Оне које су заборављене“ Милица Михајловић. Водитељ програма био је Ненад Милошевић, професор српског језика и књижевности у Пожаревачкој гимназији. Ученици Пожаревачке гимназије, Тијана Милосављевић и Душан Цвејић, извели су драмски приказ у виду дијалога. На промоцији су били изложени ликовни радови Кристине Милорадовић, такође ученице Пожаревачке гимназије.

-Идеју за Зборник носила сам у себи дуги низ година, још од давне 2005. године када сам, као професорка књижевности у Гимназији у Великој Плани,  у „Просветном прегледу“ објавила малу анализу школског програма књижевности у средњим школама. Оно што поражава је чињеница да списатељица готово уопште нема у нашим наставним програмима. Те давне 2005. године, када је и настала Секција за књижевност и језик „Свет речи“ (која је тек 2008. године прерасла у удружење грађана), уз подршку „Global Fund for Women“, реализовали смо пројекат „Књижевне вечери“ кроз који смо промовисали списатељице.  Читајући радове ових младих људи  у овом Зборнику, који афирмише значајне жене кроз историју, стекла сам додатну мотивацију да се борим за себе, видљивост сопственог залагања, као и доприноса девојака у ономе што у будућности буду радиле. Потребно је још много труда у подизању свести друштва, наших другова, мушкараца. Истинска и фактичка родна равноправност није само проблем жена, већ проблем читавог друштва. Ту није реч само о правди за жене, него о користи за све, наводи Јелена Златкова, председница Удружења „Свет речи“ и ауторка и координаторка пројекта.

Милица Михајловић