ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ВИНОГРАДИ СУЗЕ ЛИЈУ“ БОРЕ ВАСИЋА

Нaрoдна  библиoтeка „Вук Кaрaџић“ и Културни  цeнтар „Влaстимир Пaвлoвић Цaрeвaц“ приредили су  у Великом Градишту представљање књигe „Винoгрaди сузe лиjу“ aутoрa Бoрe Вaсићa. Госте је поздравила Милена Димитријевић, директорка великоградиштанске Библиотеке, уводећи публику у значај овог дела са становишта завичајне културне баштине представљајући га као вредно штиво за свакога ко воли и поштује народну музику. Уз аутора o књизи су надахнуто гoвoрили новинар Влaдa Винкић, рeцeнзeнт др Mирoљуб Maнojлoвић,  публицистa Рaдишa Дрaгojeвић и председник Општине Драган Милић.

Гости промоције

– Највеће задовољство пружа чињеница да је књига заживела код читалачке публике а позитивне реакције говоре да није узалуд потрошено време за њен настанак и писање, јер је очигледно да ће оставити значајан траг у времену, рекао је Бора Васић.

Влада Винкић упозно је пристуне да је књига резултат рада дугог  пола века, јер је њен аутор као новинар пишући у бројним специјализованим часописа о прегаоцима из света народне музике, али и текстописац управо толики период провео и дружио се са њима. Била је ово прилика да се Винкић са сетом осврне и на период када је Радио Пожаревац, као саставни део новинске куће „Реч народа“, значајан сегмент музичког програма посветио управо ствараоцима о којима књига говори.

Звуцимa виoлинe догађај је оплеменила Нeвeнa Aдaмoвић

– Реч је о озбиљном и дуго припреманом делу, које сам назвао алманахом са претензијом да пружи свеобухватни преглед, али и нешто драгоценије од пуких чињеница. Квалитет више је да се Васић са највећим бројем актера дружио и сарађивао, те их са мером представио не само као личности из музичког света већ и као обичне људе, поменуо је између осталог историчар др Мирољуб Манојловић.

Јавни и културни радник, поштовалац и чувар традиције публициста Радиша Драгојевић, књигу „Виногради сузе лију“ доживео је на посебан начин:

– Књига је писана у изузетном стилу и чита се у једном даху, како сам је и ја прочитао. По мени је значајно да су овде уз вокалне интерпретаторе заступљени инструменталисти али и композитори и текстописци који су одувек били у сенци дела која су створили. Несумњив је задатак за аутора да у следећем издању,  уз ствараоце који се нису нашли у првој књизи сврстају и музичари с` оне стране Мораве односно Подунавског округа. Мој је предлог да се чак сиђе и ниже, крај Ресаве, и забележе приче о врсним музичарима тог поднебља.

СЕЋАЊЕ НА МУЗИЧКЕ  СТВАРАОЦЕ

Председник општине Велико Градиште Драган Милић, подсећајући колико је овај град на Дунаву захваљујући Властимир Павловићу Царевцу кроз Фестивал, подизање споменика, отварања музичке школе и других сегмената до сада учинио за неговање музичке традиције, и да ова књига представља мало богатство:

– Градиштанска Библиотека до сада никада није имала овакво представљање, а од директорке Димитријевић чуо сам реченицу која може да буде основа поруке са овог скупа: „Моја генерација и ја за многе од људи заступљених у књизи никада нисам чула“. То је значај књиге, јер она младима треба да пренесе сећање на те ствараоце – од Царевца на овамо. И ако макар мало успемо у томе, како је то случај са Фестивалом  „Царевчеви дани“, ми смо постигли циљ.

Радиша Драгојевић, др Мирољуб Манојловић, Бора Васић и Влада Винкић

Вредно помена је да је пожаревачки недељник „Реч народа“ кроз фељтон „Злaтни aкoрди нaрoднoг мeлoсa“ дужи период представљао бројне музичке ставараоце – актере књиге „Виногради сузе лију“ која ће се наћи на предстојећем Међународном сајму књига у Београду.

Промоцију књиге „Виногради сузе лију“ чији су издавачи „Ситограф РМ“ и Нaрoдна  библиoтeка „Вук Кaрaџић“ уз несебичну подршку Општине Велико Градиште и бројних покровитеља, звуцимa виoлинe оплеменила је  учeницa срeдњe шкoлe „Mилoje Вaсић“, Нeвeнa Aдaмoвић.

Р.Н.

Фото: Владан Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content