2019-12-18T21:08:00+01:00 18. децембра, 2019. 21:08 |

Промоција зборника Војног Архива и Историјског архива Пожаревац

Данас je у амфитеатру Одсека за симултано учење на даљину у касарни „Генерал Јован Мишковић“ у Београду одржана промоција зборника докумената „Извештаји и наредбе Недићеве „Владе народног спаса“ за округ пожаревачки, 1941-1944“.

Зборник, чији су издавачи Војни архив Института за стратегијска истраживања Унверзитета одбране и Историјски архив Пожаревац, приредили су др Маријана Мраовић из Војног архива и директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић.

На промоцији су говорили ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић, директор Историјског института из Београда проф. др Александар Растовић, директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић и проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић из Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду.

Приређивачи Зборника извршили су одабир и објавили документа која указују на значај и суштину организације окружних начелстава у оквиру система локалне управе. У првом тому објављени су извештаји и наредбе за период од 1941. до 1942. године, док други том обухвата документа из 1943. и 1944. године. Извештаји Окружног начелства у Пожаревцу пружају детаљне информације о природи и методама немачке окупационе политике у Србији, као и начин на који су окружна и среска начелства постала непосредни извршиоци немачке политике и носиоци одржавања реда и мира, као и репресивних мера према побуњеничким покретима на територији округа.

Објављивањем двотомног зборника „Извештаји и наредбе Недићеве „Владе народног спаса“ за округ пожаревачки, 1941-1944“ омогућена су даља истраживања историје окупиране Србије и Пожаревачког округа у Другом светском рату.

Данашњој промоцији присуствовали су начелник Војне академије генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић, проректор за квалитет и развој пуковник проф. др Бобан Ђоровић, директорка Института за стратегијска истраживања проф. др Јованка Шарановић, полазници Генералштабног и Командно-штабног усавршавања, представници Универзитета одбране и кадети.