У четвртак 10.новембра промовисан је двоброј овогодишњег Часописа за књижевност, културу и науку „Мајдан“ који издаје истоимени Клуб љубитеља књиге из Костолца. Имајући у виду да се наредне године обележава две деценије постојања, овај скуп био је својеврстан увод у годину јубилеја који су увеличали књижевници из Београда академик Нада Аничић Црљеница, Љиљана Црнић и Јеремија Лазаревић, затим Смедеревци Ана Хранисављевић и свештеник Саша Васић као и Костолчани и Пожаревљани Војкан Ивковић, Магдалена Реџовић, Зоран Стојићевић Рикардо, Данијела Панић и Славица Пејовић.

Садржајно, овај број доноси рубрике: Савременици, Есеји, Интервју, Лирски одзвони, Меридијани, Поезија Мајдана, Вртови прозе, Аутор и његово дело, Хоризонти, Простори уметности, Хроника и Албум, представљајући стваралаштво, уметничку и научну реч како домаћих тако и светски признатих имена савременика и легенди,  не запостављајући завичајне ауторе.

–  Први број часописа „Мајдан“ пред читалачком публиком појавио се 15. децембра 2003. године. За минулих деветнест лета на страницама је представљено обиље радова како искусних и признатих мајстора писане речи, тако и стваралаца пред којима се тек отварају врата књижевне сцене. Чињеница је да наш часопис до сада увелико испунио своју мисију превазивши не само границе Костолца и Пожаревца већ и Србије, каже Славица Пејовић главна и одговорна уредница изражавајући наду да ће 2023. кроз манифестације, трибине и скупове домаћих и страних стваралаца у правом смислу речи бити  година „Мајдана“.

Вече поезије, прозе и уметничког дружења са публиком својим сопраном увеличала је млада уметница Марија Дражић, изводећи народне песме у савременим аранжманима док је модератор била Марија Копун.

Промоција часописа „Мајдан“ приређена је у оквиру Новембарских дана културе у холу Центра за културу Костолац у суорганизацији исте Установе.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content