В. Петровић

             У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу  представљен је роман „Повратак Хипербореје“ нашег суграђанина Владимира Петровића. Реч је о делу које се на занимљив и несвакидашњи начин бави историјским периодом најпре живота и времена Завиде,  српског властелина из рашке династије Вукановића, иначе, оца Стефана Немање, а потом и периодом самог Стефана и историјском сегменту немањићке државе. Специфичност романа је у томе да се ово занимљиво штиво једним делом заснива на егзактним историјским чињеницама, а другим на фиктивним догађајима којима је писац маштовито испунио сегменте који нису поткрепљени историјским или било каквим релевантним подацима, већ бајковитим предањима и      створењима из народне маште.

Г. Бојковић

                  Уз аутора Петровића, о роману је говорио и историчар др Гордан Бојковић, директор Народног музеја у Пожаревцу,  који је великом броју присутне читалачке публике изнео низ занимљивих детаља о личностима као и историјским чињеницама везаним за средњовековну историју Србије, Немањиће, дипломатију, тадашње прилике, подизање династије и јачање српске државе…

                      Издавач романа „Повратак Хипербореје“ је Удружењe „Стишки корени“ из Пожаревца, док је промоција приређена у оквиру овогодишњих Новембарских дана културе.

Share.

Comments are closed.

Skip to content