2019-12-01T21:27:39+01:00 1. децембра, 2019. 21:26 |

Промовисана књига Бранка Росића: Када се живот мења из корена

Пожаревачка читалачка публика имала је прошлог четвртка прилику да присуствује промоцији романа „За сутра најављују коначно разведравање“ Бранка Росића. Стицај околности био је такав да је напољу заиста пљуштала киша, што није спречило завидан број гостију „Радио кафеа Boom 93“ да се друже са аутором и упознају његово најновије дело, музички, књижевни и новинарски опус и сазнају даље планове. Госте је са аутором и његовом биографијом најпре упознао Милорад Тадић, док је о самом штиву, уз Росића, говорила Јана Јацић, професор енглеског језика и књижевности у Пожаревачкој гимназији. Роман који је издала београдска „Лагуна“,  прати судбину браће Брауновић чији се животи из корена мењају: Игору, уваженом новинару због непромишљеног коментара а Саши, рок звезди бивше СФРЈ, који оставља све за собом и одлази у анонимни живот једног дела Лондона. Лајтмотив књиге наведен на почетку и завршетку и чини реченица: „Животиње су хуманије од људи“ алудирајући на примитивизам, себичност, светле и тамне стране медаље као и све оно што одликује човека у саживоту са другим људима.

Представљање романа „За сутра најављују коначно разведравање“ био је сјајан увод за даљи разговор са Росићем који је усмерен ка његовом животном путу: младачалка енергија испољена кроз панк и бављење музиком у београдским бендовима “Урбана герила“ и „Berliner strasse“, потоње писање текстова за елитне часописе, међу којима су „Playboy“, „Cosmopolitan“,  „L’Europeo“, „Max“, „National Geographic“, „Elle“…, интервјуи са бројним култним личностима са територије некадашње Југославије међу којима се није либио да подједнако заступи и фолк ауторе, као и  интервјуи са ствараоцима рокенрола светског реномеа. Многима није познат детаљ из Росићевог живота да га је британска краљица Елизабета II одликовала Медаљом Британске империје (енгл. BEM) за изузетан допринос у промовисању и унапређењу културних веза између Велике Британије и Србије и да је носилац титуле Сер (енгл. Sir).

Када је о плановима реч, Бранко Росић је Пожаревљанима препричао телефонски разговор са нашим глумцем Пеђом Бјелцем који је, имајући у виду актуелност књиге, посебно сегменте везане за мигранте, предложио да се роман „За сутра најављују коначно разведравање“ екранизује, односно начини телевизијска серија.

На крају сусрета са Росићем, домаћини су најавили и следећи сусрет на коме ће гости бити Жикица Симић и Драган Амброзић.

Промоција књиге „За сутра најављују коначно разведравање“ реализована је у оквиру пројекта Центра за развој локалних медија „Књиге о којима се прича – сезона 2“ који је подржало Градско веће Града Пожаревца.

Влада Винкић