2019-04-12T23:30:57+02:00 12. априла, 2019. 21:52 |

Протест „1 од 5 милиона“ у Пожаревцу

Пожаревљани су се и вечерас окупили на протесту „1 од 5 милиона“ којим исказују незадовољство општим стањем у држави али и, како су говорници на вечерашњем протесту навели, „због ускраћивања права на слободно кретање јер се врше индиректни притисци на аутопревознике и тиме онемогућава организован превоз  на грађански протест, који је заказан за сутра у Београду“.

Окупљеним грађанима обратиле су се народне посланице Татјана Мацура и Мариника Тепић и Зоран Вулетић из Грађанског демократског форума.

Татјана Мацура

Мацура је говорила о неопходности промене система.

– У време Слободана Милошевића смо успели да променимо човека, али не и систем и дошли смо до тога да нас исти људи данас воде. Да би променили систем опозиција мора да понуди план, рекла је и додала:

-У политици данас има најмање политике,  а највише естраде. Важна политичка питања падају у сенку дневно политичких догађаја. Изгубили смо културу дијалога, институције и све оно за шта смо се борили. Морамо да седнемо за сто са неистомишљеницима и да вратимо дијалог у институције система, рекла је Мацура.

Зоран Вулетић

Вулетић је говорио о неопходности суочавања са прошлошћу и доношењу тешких политичких одлука. Он је додао да је тржиште Косова значајније за Србију од руског тржишта и да се питање Косова мора решити.

Мариника Тепић, говорила је о незапослености „као последици исељавања и партијског запошљавања“.

Мариника Тепић

-Ако је истина да је незапосленост смањена, смањена је на два начина. Први је тако што  се стварају фиктивна радна места, запошљавају људи по уговорима, не да раде, већ да  ботују.  Други разлог је то што смо постали јефтина радна снага у иностранству, а још јефтинија овде. Они су нас поделили на грађане првог и другог реда и зато им сутра у Београду морамо поновити све наше захтеве. Ти људи се власти држе грчевито јер знају да никада неће имати привилегије које имају сада, рекла је Тепић.

Говорници су заједно са Пожаревљанима затим прошетали улицама: Табачка чаршија, Радомира Миленића Руса, Доситејева, Моше Пијаде, Јована Шербановића и Стари корзо.