2019-01-27T10:53:12+01:00 27. јануара, 2019. 10:52 |

Провера прибора и опреме након зимског риболова

По завршетку зимског риболова требало би извршити основне припреме прибора и опреме, како би нам излазак на воду, након дуже паусе, прошао без нежељених изненађења.

Штапови: Проверити стање рукохвата, карике – поготово оне вршне, јер оне трпе највеће оптерећење и трење. Недостатке и оштећења требало би отклонити.

Машинице: Очистити, подмазати, обавезно проверити вођицу најлона, кочницу, ручицу, преклопник. Све уочене кварове или оштећења отклонити баш сада, јер никада се не зна када ће се указати прилика за излазак на воду.

Најлон – струна: Прегледати стање и не водити се оним “ма добро је, издржаће!”. Дешава се да пукне баш када не треба. Многи риболовци радије прибегавају чешћем мењању најлона, тако да и не мора бити посебна марка и скуп, већ је важно да је нов, то јест скоро стављен.

Удице- варалице: Главни фацтор, јер оне имају пресудну улогу у риболову. Прве долазе у контакт са рибом, а после ње све остало. При куповини удице – варалице немојте жалити новац! Kупујте проверено и квалитетно, јер ипак, на крају, са удицом правог квалитета ви сте на добитку, јер крајњи циљ је упецати рибу.

– Ако пецате на пловак, проверити и његово стање. Можете га прелакирати, учврстити вођице најлона. Нико не воли да му пловак отпадне или се сам потапа баш када нам пецање иде.

Опрема: Широка тема, али задржаћу се на неколико ствари. Неки од нас често пецају у гуменим чизмама, па није на одмет проверити и њихово стање. Ако је потребно негде неком флекицом и залепити, јер никако није добро, а ни пријатно, ако у чизме улази вода. Пошто долази пролеће и кишни дани знају бити чести, било би пожељно имати кабаницу, а може да послужи и војна за АБХ заштиту. Не пропушта ни ваздух, ни воду, па ће и по ветру бити топло под њом. Уз све то заузима мало простора, а цена је јако ниска. Kачкет или капа би такође требало да имају место у риболовачком ранцу. Kапа због хладноће а качкет због сунца. И на крају, ашовче, војничко, расклапајуће, има вишеструку намену. У случају заглављивања аута итекако ћете бити срећни ако вам је при руци. С ашовчетом можете мало и раскрчити место за риболов, а и изравнати место за столицу. О копању глисти поред воде да и не говорим.

Мирослав Бундало