У Пожаревцу је у одржана завршна конференција пројекта  „Умрежавање ОЦД и институција са подручија Пожаревца и Новог Пазара у успостављању одрживих услуга у области безбедности младих“. Уз Удружење грађана „Шанса“ које је носилац пројекта, партнери на реализацији су били и Центар за социјални рад Пожаревац, Центар за социјални рад Нови Пазар и Удружење психолога из Новог Пазара.

Пројекат који је прво реализован у Пожаревцу, а затим као пилот програм пренет у Нови Пазар, подржала је Шведска агенација за међународну развојну сарадњу чија је представници Михаела Терманем и присуствовала завршној конференцији у Пожаревцу. Програм се одвијао у сарадњи са мисијом ОЕБС-а у Србији.

У оквиру разговора вођених о институцијализацији нове социјалне услуге кроз социорехабилитационе клубове приказан је и петнаестоминутни документарни филм који приказује три животне приче младих. О резултатима пројекта, Татјана Рајић, директорка Центра за социјални рад у Пожаревцу је рекла:

„Оно што је кључни резултат овог пројекта је што смо успели да услугу социјалне заштите под називом „Социо – рехабилитациони клуб за младе“, за који је упутни орган наш Центар, а од сада и Центар за социјални рад у Новом Пазару, потпуно пренесемо и у ову локалну заједницу која обилује појавом малолетничког преступништва.

Директор Центра за социјални рад у Новом Пазару, средини у којој је, како је речено, изражена малолетничка деликвенција, Аднан Диздаревић, потврдио је да  да ова установа у сарадњи са локалном самоуправом поред постојећих седам и ову нову услугу уврстила у програм. Диздаревић се нада да ће  „Социорехабилитациони клуб за младе“ бити одржива услуга.

Социорехабилитациони клуб у Пожаревцу постоји од 2008. године и по речима Владе Бошковића из Удружења грађана „Шанса“, напор је уродио плодом:

„Ефекти су видљиви у оквиру тропроцентног рецидива у раду „Социорехабилитационог клуба за младе. Дугорочне ефекте можемо очекивати у наредном периоду, јер су и у предходном, а и у овом пројекту, обучавани вршњачки лидери који треба да своје знање стечено током тренинга пренесу на вршњачке групе у својим средњим школама. Обухваћене су све школе са територије Града“.

                                                                                                        Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content