2018-07-12T00:22:26+02:00 12. јула, 2018. 00:17 |

Прва фаза реконструкције Начелства до 15. августа

РАЗГОВОР СА МЕНАЏЕРОМ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА МИТРОМ КАРАЏИЋЕМ

-Прва фаза реализације пројекта санације, адаптације и ревитализације фасаде зградe старог Начелства у Пожаревцу, биће окончана до 15. августа, најавио је менаџер Града Митар Караџић.

Подсећања ради, вредност првобитног пројекта процењена је на 40 милиона динара (са ПДВ-ом). Најпре је била предвиђена реконструкција фасаде цементним малтером, репарација постојећих прозора, односно замена спољашњих, а не комплетна замена прозора. Међутим  у току извођења радова утврђено је да је дошло до појаве додатних, непредвиђених радова. Стога је било неопходно спровести преговарачки поступак који је одложио радове.

-Наиме, у једном тренутку установљено је да је фасадни материјал кречњачке основе, због чега се није могло радити цементним малтером. Радови тада не би квалитетно били изведени. На крају, пројекат је потпуно измењен, што је уједно и одоложило радове. На израду новог пројекта чекало се 4 – 5 месеци, а у оквиру њега је затим било предвиђено да се комплетно постави нова столарија, али и да се промени материјал којим ће се радити фасада зграде. Радове је било неопходно изводити рофиксом, материјалом на кречњачкој основи, који је доста квалитетнији, што смо и учинили.  Све то поскупело је радове. Тек у марту – априлу окончани су преговарачки поступци, након чега је Град у реализацију уложио додатних 5.800.000 динара. Морам да напоменем да је овим пројектом предвиђено и постављање новог осветљења на згради, што првобитно није било планирано, објаснио је Караџић.

У међувремену, у договору са пројектантом, измењена је и друга фаза пројекта која предвиђа реконструкцију леве и десне стране зграде Начелства. Радови ће коштати око 74 милиона динара. Столарија ће бити комплетно замењена, а уједно ће се извршити и реконструкција фасаде рофиксом. У Градској управи сматрају да неће бити додатних непредвиђених радова.

РЕКОНСТРУКЦИЈА УЛИЦА ЈОВАНА ШЕРБАНОВИЋА И ХАЈДУК ВЕЉКОВЕ

 Доста се ради на ширењу топлификационе, водоводне, кишне и фекалне канализације, а окончани су, тренутно се изводе или се планирају радови на реконструкцији коловоза и тротоара.

-Као што смо много пута до сада изјавили, ниједна улица неће бити асфалтирана док се не окончају радови на подземној инфраструктури. Када је реч о Улици Јована Шербановића, до сада је извршена замена азбестних цеви, а урађена је и фекална канализација. Приликом уређења коловоза и тротоара, предвидели смо и замену свих сливничких решетки, нарочито на раскрсници Улице Јована Шербановића и Његошеве. Такође, у септембру – октобру, настојаћемо да уклонимо стару и посадимо нову живу ограду. Тренутно се изводе радови на уређењу Хајдук Вељкове улице, у којој је у претходном периоду урађена кишна канализација, извршена је замена азбестно – цементног цевовода, а окончани су и радови на топлификацији. Интересантно је да Хајдук Вељкова у горњем делу улице до сада није имала тротоаре, због чега су се пешаци кретали коловозом, међутим, потпуном реконструкцијом овог путног правца, пешаци ће бити безбедни и са једне и са друге стране улице, јер ће несметано моћи да се крећу тротоаром све до Поречке, истиче Митар Караџић за наш недељник.

ИЗГРАДЊА ФЕКАЛНЕ КАНАЛИЗАЦИЈЕ

У Улици Моше Пијаде изводе се радови на новој фекалној канализацији, радиће се нови прикључци за Истражни и Женски затвор, Депо Историјског архива… Фекална канализација ради се и у Месној заједници „Горња мала“, Улици Ослободиоци Пожаревца, а урађена је у Милешевској и Хумској улици. При крају су радови у МЗ „Сопот“, између осталог у Народној, Узун Мирковој и Улици Слободана Новаковића.

Менаџер Града осврнуо се овом приликом и на окончане радове на новој фекалној канализацији у Поречкој улици, након чега ће Колубарска бити растерећена. Завршавају се радови на фекалној канализацији у Шестој тенковској улици, затим у Улици Радована Драговића, а реализује се и трећа фаза пројекта изградње примарног вода фекалне канализације Лучица – Пругово – Пољана.

Када је реч о замени азбестно – цементног цевовода изведени су радови у Невесињској и Улици Краљевића Марка. ЈКП „Водовод и канализација“ објавило је јавну набавку за замену азбестних цеви у Црногорској и Поречкој улици, као и за изградњу нове водоводне мреже у улицама Боже Димитријевића и Призренској. Водовод је за ову годину  одмах по завршетку Љубичевских коњичких игара планирао реконструкцију црпне станице у Стишкој улици.

Караџић је у разговору за „Реч народа“ напоменуо да су отпочели и радови на санацији старог корита реке Млаве (од Братинца до Набрђа) у вредности од око 70 милиона динара. Такође, ради се и Јужни колектор од Брежанског канала све до Шесте личке улице. Прва фаза пројекта подразумева радове од Брежанског канала до пруге, а у другој фази радиће се од пруге до Шесте личке.

М. П.