2019-10-12T09:45:28+02:00 12. октобра, 2019. 09:45 |

Прва званична међународна утакмица у Пожаревцу

У другој половини прошлог века у Пожаревцу су одигране многе интересантне међународне фудбалске утакмице али је само једна имала званичан, такмичарски карактер. То је утакмица за омладнски турнир УЕФА између Југославије и СССР-а на стадиону Младог радника. Играна је 31. марта 1982. године. Сусрет је судио Немац Штунф. Победила је репрезентација Југославије са 2:0 головима Митра Мркеле у 18. минуту из пенала и Горана Милојевића у 24. минуту. Како је пре тога резултат био 2:0 за СССР то је победник добијен извођењем једанаестераца. Резултатом 6:2  Југославија се пласирала у полуфинале првенства Европе. Селектор наших репрезентативаца био је легендарни Стеван Вилотић Ђоле.

Интересантно је да је за ову утакмицу ФСЈ продао чак 10.000 утакмица и тај податак пренели су многи медији у ондашњој Југославији. Сва срећа па је падала киша тако да многи нису дошли, али је и поред тога стадион био крцат. Многи су се тада питали шта би било да је сијало сунце, где би толики навијачи стали.

 Репрезентацију Југославије за ову утакмицу сачињавали су: Стојановић, Бошњак, Арица, Младеновић, Радоњић, Малешев, Мркела, Стојковић Пикси, Костић, Мировић, Милојевић и Ђукић.