2018-08-15T10:46:50+02:00 15. августа, 2018. 10:46 |

Први „Балкански фестивал влашке културе и обичаја“

Mанастирица је била домаћин учесницима Првог „Балканског фестивала влашке културе и обичаја“ чији је циљ очување традиције, културе, обичаја код Влаха путем песама и фолклора. Организатори ове манифестације су Покрет Влашког уједињења, Месна заједница Манастирица и КУД „Јовица Јанковић Турку“ из Манастирице. Покровитељи манифестације су Општина Петровац на Млави и Национални савет Влаха. Манифестацију је отворио председник Скупштине општине Петровац Миланче Аћимовић.

        „Пре пар година када смо отварали мостове у Витовници, директор Културно – просветног центра и председник Покрета удружења Влаха Србије је рекао како ће од Манастирице  направити културни центар. Примили смо то са резервом, али вечерас могу да потврдим да је у томе успео, да је Манастирица већ постала важан културни центар који негује влашке обичаје и културу.

         Обзиром на чињеницу да у петровачкој општини живе и Срби и Власи, увек су добродошле иницијативе чији је крајњи циљ очување традиције оба народа. Нови фестивал у овој средини значајан је по томе што промовише културу Влаха и по речима председника Општине Бориса Гвоздића, такве манифестације ће локална самоуправа увек подржавати.

        Идеја за одржавање овог фестивала потекла је од Покрета влашког уједињења са намером да се преко песама, фолклора и игре промовишу обичаји Влаха који живе, не само у петровачком крају већ у свим земљама у окружењу, на Балкану.

       По речима Слободана Перића, директора КПЦ и председника Покрета влашког уједињења, за почетак, Фестивал је окупио чланове културно-уметничких друштава из Источне Србије, а од следеће године Манастирица ће угостити и учеснике из Бугарске, Румуније, Грчке, Албаније, Хрватске, Босне и Херцеговине, из Истре.. Такође, поред игара и песама у оквиру фестивала организоваће и друге програме као што су трибине,  округли столови на тему традиције и културе Влаха…