У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ НАКОН ЧУВАЊА У ЦРКВИ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У СТАРОМ КОСТОЛЦУ

Три дела славног сликара Уроша Предића, која су чувана у цркви Светог Георгија у Старом Костолцу, након 96 година, по први пут су изложене јавности. Реч је о иконама Свети Прокопије, Свети Георгије и Свети Игњатије, које до сада нису биле евидентиране .

Овим изузетно значајним и вредним сликама враћен је стари сјај и омогућено излагање након рестаурације коју су иницирали и организовали Снежана Милошевић и свештеник старокостолачки Петар Ражић. Конзервацију је радила др Сандра Јаковљевић. 

Иконе се сада могу видети у Новом Саду, у Матици српској, где је поводом 175 година Матице постављена изложба насловљена „Живот посвећен лепоти уметности – Урош Предић“.  Отворена је до 31. јануара идуће године. 

Снежана Милошевић

Председница удружења ликовних стваралаца Костолца „Спектар“ Снежана Милошевић истиче да су поменуте слике рестауриране пре три године и да су сада по први пут евидентиране: 

– Слике ће бити уврштене у каталог међународног карактера, што је врло значајно, тако да ће дела наставити живот пред очима јавности, широм света. Иначе, Матица српска јако води рачуна о делима Уроша Предића који је њихов први стипендиста и много је својих слика поклонио управо Матици српској. Наша је жеља да подстакнемо чување културног идентитета, да по угледу на Уроша Предића и ми негујемо то што имамо, обнављамо, рестаурирамо и представљамо јавности. У противном, то умире, закључује Милошевић.  

Иначе, историја све три рестауриране иконе везана је за пријатељство између ктитора цркве у Старом Костолцу, бродовласника, капетана Драгутина Тодића и сликара Уроша Предића, и настале су у периоду од 1920. и 1923. године 

Share.

Comments are closed.

Skip to content