Малиша Антонијевић

У општини Мало Црниће, од петка до недеље, одржан је први Међународни фестивал фолклора „Стиг фест“. За бројну публику наступали су фолклорни ансамбли из општине Мало Црниће, Костолца и гости из Црне Горе, Бугарске и Македоније. Организатори фестивала су Општина Мало Црниће и Центар за културу.

Свечано отварање и први фолкорни наступ приређен је на летњој сцени Културног центра у Батуши. Учеснике манифестације и публику поздравио је директор Центра за културу Општине Мало Црниће Никола Томић који је истакао да је „Стиг фест“ значајан пројекат Центра за културу и исказао  наду да ће и овај фестивал бити понос Малог Црнића.

Фестивал је прогласио отвореним председник Општине Малиша Антонијевић. Захвалио се учесницима и пожелео им срдачну добродошлицу у своје лично име, у име председнице Скупштине Општине Мало Црниће Горанке Стевић и у име свих житеља ове стишке општине речима:

Добитници захвалница са организаторима

 

– Од тренутка када смо планирали изградњу овог Културног центра имали смо јасну визију за будућност и дошли смо до остварења дела нашег циља, а то је управо ова манифестација која је неопходна не само општини Мало Црниће већ и целом региону. У години за нама, култура је претрпела велику штету, људи су остали ускраћени дружења и оваквих културних манифестација. Зато се захваљујем представницима културно уметничких друштава из Црне Горе, Македоније и Бугарске на храбрости да дођу и буду гости Малог Црнића. Реч гости нећемо више употребљавати, јер су то сада наши драги пријатељи. Све ово што ћемо гледати наредних дана је део сваке традиције, део фолклора и историје. Народ који то не гаји, не може се надати будућности.

 

 

Никола Томић уручио признање Николи Топу

– Циљ фестивала је да промовишемо своју кутуру и традицију, али и да упознамо и заволимо културу других народа. Надамо се да ће наши пријатељи однети само лепе успомене из Малог Црнића и да ће се сарадња у будућности наставити, јер за будућност очигледно не морамо да бринемо због ове младости која светли пред нама, поручио је Антонијевић.

Директор малоцрнићког Центра за културу Никола Томић је потом уручио и прву захвалницу Фестивала „Стиг фест“ као знак подршке дугогодишњем руководиоцу Културно уметночког друштва „Костолац“ Николи Топу.

На првој вечери фестивала у Батуши наступили су извођачки, најмлађи и припремни ансамбли општине Мало Црниће, потом, ансамбли КУД-а „Костолац“, „Дуга“ из Берана у Црној Гори, „Оро“ из Софије у Бугарској и ансамбл „Тиквеш“ из Кавадарца у Македонији.

Друге вечери фестивала, у суботу, 26. јуна, сви ансамбли су се својим програмима представили публици на стадиону малих спортова у Малом Црнићу. Председник општине Малиша Антонијевић уручио је захвалнице свим учесницима првог Међународног фестивала „Стиг фест“. Потом је уследио концерт певача Рената Хенца.

Последњег дана Међународног фестивала фолклора „Стиг фест“, у недељу, 27. јуна, у амбијенту манастира Заова, одржана је ревија народних ношњи током које је сваки ансамбл представио по три различита традиционална костима свог народа.

Ови дани игре, песме и пријатељства надмашили су очекивања подједнако публике и учесника, који су се растали са ишчекивањем новог сусрета, следећег „Сиг фест“- а, који је већ својим првим начињеним кораком завредео високо место на културној мапи Србије и Региона.

 

Текст: Д. Д.

Фото. В. Милић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content