Првог дана спортска надметања на Хиподрому пратило је неколико хиљада заљубљеника у коњички спорт. Такмичење је почело већ у 6 сати изјутра даљинским јахањем „Ђенерал Илија Гојковић“ на стази дугој 40 километара и наградним фондом од 150.000 динара. Победа је припала Мили Мелани Пејић и грлу „Кадија 11“ из КК „Стина“ Груде (Босна и Херцеговина) којој је било потребно сат и 52 минута за прелазак ове стазе. Следе Стефан Зарић на грлу „Гром“ из КК „Дора“ Бајина Башта и Марина Гуњача на грлу „Карло“ из КК „МБМ“ Београд. Најуспешнијима признања је уручио Мирко Караџић, вишеструки првак Србије у даљинском јахању.

Потом је уследила сјајна препонска борба „Кнегиња Љубица“ где се после баража на лидерској позицији нашао Зоран Јовановић у седлу грла „Cornel“  из Коњичког клуба „Фаворит“ Београд. Он је утакмицу завршио без казнених поена у времену 35,71. Друго место освојио је Стефан Ђоковић на грлу „Chaos“ из београдског Коњичког клуба „Алекса Дундић, док је треће и четврто место поново припало Зорану Јовановићу, овога пута на грлима „Straordinaria“ и „Cocu“. Пехар победнику уручио је Александар Миленковић, директор КД „Кнез Михаило“. Тркачки програм отворен је касачким надметањем „Ресава“ за трогода и старија грла домаћег одгоја која су у каријери зарадила до 500 бодова. Тријумфовало је грло „Hungaria Oaks“ са Борисом Кеченовићем у сулкама и просечним касом по километру 1.18,5. На друго место пласирало се грло „Imola“, док је трећа позиција припала грлу „Larisa“. Победничком тиму награду је уручила Ана Миљанић, чланица Градског већа задужена за спорт, омладину и туризам. У касачкој трци „Млава“ на 1.600 метара првопласирано грло „Meresz“ са Браниславом Мукићем у сулкама касало је просечно по километру 1.16,7. За њим кроз циљ су пројурили „Alfa Romeo“ и „Atus Love“. Награду је испред „Трговине Лилић“ уручио Милан Лилић. Трећи касачки окршај „Дунав“ припао је грлу „Angone Love“ са возачем Миланом Вујовићем, које је касало просечно по километру 1.15,1. Друго место заузела је „Jessie“, а треће „Amar Bharati“. Испред Компаније „Дунав осигурање“ пехар победничком тиму уручио је члан Извршног одбора Мирослав Станишић.

Прво галопско надметање „Михајловац“ на 1.300 метара припало је грлу „Paton Sur“ и џокеју Милошу Милојевићу, који су се појавили „ниоткуда“ и за две и по дужине коњског тела надмашили другопласирану „Kalakchee“, док се на трећој позицији обрео „Quelindo Sur“. Време победника 1.19,8 а награду је уручио Мирко Стојановић, директор ЈП „Љубичево“. Трећа етапа Медитеранског шампионата припала је госту из Италије Франческу Лароси који је био за сулкама грла „Blondie De Chenu“. Друго место освојило је грло „Belle Marguerite“ и треће „Eugenie Du Citrus“. Пехар и плакете најуспешнијима уручили су Новица Живановић, председник УО КД „Кнез Михаило“ и Александар Миленковић, директор КД „Кнез Михаило“. Најбитнији галопски окршај „Војвода Миливоје Живановић“, спринтерску дисциплину на 1.100 метара добио је „Torino Hill“ у чијем седлу је био Тика Вујковић. Њима је било потребно минут и 5 секунди да пређу ову стазу, а за собом су оставили другопласираног „Waslawi“ и „Robespierre“. Победничком тиму пехар је уручио троструки победник вишебоја Марко Миленковић.

Потом је на сцену ступила најмлађа спортска екипа на свету, поворка од 10 малених волтижера, старости од 3 до 7 година, који су под будним оком тренера Александре Марковић показали своје умеће на кобили „Маза“. Најбоља касачка партија дана „Морава“ за грла која су у каријери зарадила до 4.000 бодова припала је грлу „Cyprus A.T“ са Јосипом Габрићем Млађим у сулкама и просечним касом по километру 1.15,6. Друго место освојио је „Iago D Amore“, а треће „Virna Lisi“. Пехар победнику уручио је Златан Костић, председник Спортског савеза Града Пожаревца. Уследило је полуфинале Љубичевског вишебоја, такмичење јединствено по свом садржају у свету, где се часни вишебојци у више традиционалних вештина боре за сабљу и плашт љубичевског витеза. Прво место са 11 освојених поена припало је Марку Миленковићу и грлу „Neval“. На друго место обрео се Даворин Живковић на грлу „Kaheil“ који је освојио исти број поена, али је имао слабије време у курирском јахању. Следе Душан Јанковић са 10, Андрија Стерђевић, Слађан Младеновић и Бобан Јанићијевић са 9, Војин Мирковић и Малиша Вујчић са 8 поена. Од финала су се опростили Иван Станковић, Милош Ивановић, Предраг Јовановић и Владимир Најдановић.

Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content