2020-10-24T09:35:40+02:00 24. октобра, 2020. 09:35 |

Први у Србији (Објављено 24. јуна 1977)

У сарадњи са Музичком омладином Србије, Издавачка кућа „Политика“ повела је акцију под називом „Клавир у свету музике“ у којој је учествовало више од 1.000 деце из 70 градова Србије. У тој веома оштрој конкуренцији ученици 4. и 5. разреда Основне школе „Доситеј Обрадовић“ из Пожаревца освојили су прво место и као награду добили грамофон, комплет плоча класичне музике и пет претплата на часопис „Про мјузик“ који издаје Музичка омладина Србије. Најзаслужнија за успех Пожаревљана је наставница музичког васпитања у школи Милена Тимић. 

 -Наш задатак у овој акцији био је да редовно пратимо „Политику“ и да из ње издвајамо чланке који говоре о клавиру, популарном инструменту богате историје, од чембала преко модерног клавира до његових данашњих електро-акустичних звукова. После месец дана свакодневних прикупљања чланака, сви ученици 4. и 5. разреда, укупно њих 200, направили су албуме са корицама у облику клавира, виолине, виолинског кључа и других инструмената. Ми смо одабрали 15 најуспешнијих и послали их на наградни конкурс. Као што видите, резултат није изостао, истакла је Тимић. 

Чланови Музичке омладине ове школе редовно посећују концерте озбиљне музике у Београду, а у самој школи, осим  Музичке омладине која има 74 члана, активно раде и друге музиче групе: хорска, оркестарска и вокално-инструментална.