2020-08-01T08:19:11+02:00 1. августа, 2020. 08:19 |

Психофизичка припрема труднице за порођај (1.део)

Свака трудница би требало да води рачуна о свом здрављу и здрављу свог детета. Важно је да редовно посећуjе гинеколога и Школу родитељства пожаревачког Дома здравља, у оквиру које почиње и обука трудница за психофизичку припрему за порођај.  

На обуци су ангажоване патронажне сестре, високе медицинске сестре Славица Здравковић, Сања Николић и Славица Николић, које најпре наглашавају да би трудница требало да води рачуна о својој исхрани, напредовању у телесној тежини, физичкој активности, хигијени и неговању коже, посебно неговању дојки и припреми за први подој. 

–  Психофизичка припрема је оспособљавање труднице за безбедан и успешан  порођај у циљ рађања  здравог  и виталног новорођенчета. Добро припремљена трудница долази на порођај без страха и са радошћу очекује диван догађај у коме учествује активно као сарадник бабици и акушеру, објашњавају патронажне сестре и додају:  

– Психофизичка припрема пружа прилику жени да се суочи и превазиђе трансгенерацијска уверења о порођају, трудница контролише и прати свој порођај активно, дакле са становишта: ,,ја се порађам“, а не ,,идем да ме породе“. Припрема такође подстиче самопоуздање жене на прагу мајчинства и омогућава рану размену емоција мајка – дете, спремно преузимање улоге мајке. Психофизичка припрема је још ефектнија ако трудница има подршку партнера и породице. Партнер такође може присуствовати предавањима у Школи родитељства. Безболан порођај је могућ, али се за њега треба обучити, он се мора задобити.

Трудница ће у Школи родитељства кроз психофизичку припрему за порођај стећи добру кондицију, научиће  на који знак  креће  у породилиште, знаће  кроз које фазе порођај протиче, тј. порођајна доба, научиће да их препозна и да влада њима. Упознаће се са медицинским процедурама које се примењују у породилишту и због чега. Трудница ће посетити породилиште ради превазилажења страха од непознатог. Добиће информације о дужини и трајању порођаја код прворотке, односно, вишеротке.

– Кроз припрему ће савладати када би који тип гласања требало укључити, сазнаће шта су то контракције, а шта су напони и како их препознати и савладати. Добра психофизичка припрема значи и могућност да се добро релаксира, да сачува порођајне снаге за успешан и брз завршетак порођаја. Добро припремљена трудница имаће краћи порођај, беба ће бити витална и добиће високу оцену на рођењу, наглашавају наше саговорнице. 

Са вежбама се може почети од 24-те недеље трудноће, уз извештај гинеколога који је одобрио вежбе. Чак и ако је трудница под терапијом може похађати психофизичку припрему, где ће радити вежбе дисања и вежбе релаксације, а изоставиће физичке вежбе. 

На вежбе могу долазити и труднице које се одлуче за епидуралну аналгезију, јер она обезбољује али не искључује активно учешће у порођају. До 34-те недеље вежбати 2 пута недељно, а до порођаја три пута недељно. Вежбање траје 1 сат до 1 сат и 15 минута, а како трудноћа одмиче скраћује се време на 35 до 45 минута. Вежбе треба прекинути у зависности од појаве неких компликација. Од 36-те недеље почињу вежбе напињања. Успех порођаја у великој мери зависи од ангажовања породиље у фази напињања.

Наставиће се…

А. М. 

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.