2020-02-24T15:09:34+01:00 24. фебруара, 2020. 15:09 |

ПССС Пожаревац: О побољшању производње и њихове рентабилности

У периоду од 24. до 27. фебруара, у организацији Пољопривредне саветодавне стручне службе у Пожаревцу, одржава се 23. по реду Зимска школа за пољопривредне произвођаче из браничевског округа.

Директор Ненад Вујчић

Учеснике је, у име домаћина, на отварању поздравио директор ПССС Ненад Вујчић који је нагласио да је ова установа поносна на традицију Зимске школе дугу више од две деценије. Овај стручни скуп, према његовим речима, најстарији је у Републици Србији.

-Током дугогодишњег периода организовања Зимске школе било је и добрих, али и лоших година. Било је суша, поплава, ратова, али и поред тога школа је опстајала. Оно што дуго траје вероватно да вреди и испуњава своју сврху, а то је да стручњаци на што квалитетнији и ефикаснији начин пренесу знања и искуства пољопривредним произвођачима. Трудили смо се да избором предавача и тема обухватимо сва ваша интересовања, све области пољопривреде:  сточарство, ратарство, заштиту биља и технологију, али и аграрну политику, рекао је Вујчић изразивши наду да ће учесници скупа по завршетку Зимске школе својим домовима отићи обогаћени новим знањима, све у циљу побољшања производње и њихове рентабилности.

Споменимо и то да је холу ПССС-а у оквиру Зимске школе био постављен изложбено продајни штанд Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ Пожаревац.

ТЕМЕ ПРЕДАВАЊА

Штанд Пољопривредне школе

Сва предавања почињу од десет часова, а осим стручњака ПССС Пожаревац на скупу ће учествовати и представници „BASF“ и „KWS“ Србија, затим представници „Bayer Crop Science“, „Syngenta“, „Pioneer“, Пољопривредног факултета и Галенике фитофармације Београд, Института за ратарство и повртарство Нови Сад, крагујевачког Агромаркета, Пољопривредног института из Осијека и Института за кукуруз „Земун Поље“.

Теме које ће бити обухваћене односе се на нове изазове и заштиту биља, на повећање квалитета производње млека и повећање квалитета млека применом добре хигијенске праксе на пољопривредним газдинствима, затим на заштиту пшенице, топлотни стрес,  „Артесиан“ нове хибриде кукуруза, здравствено стање озимих усева на територији браничевског округа са освртом на ПИС, као и на топлотни стрес.

Такође, учесници четвородневног стручног скупа моћи ће детаљније да се упознају и са овогодишњим Кортева програмом, затим  новим производима за заштиту ратарских усева, али и са системом ПДВ-а на пољопривредном газдинству. Унапређење производње и прераде грожђа, као и производња вина у домаћинству неке су од тема о којима ће такође бити речи у оквиру Зимске школе за пољопривредне произвођаче.

У циљу побољшања производње претпоследњег дана одржавања стручног скупа, 26. фебруара, на програму ће бити и „Програм компаније Агромаркет у заштити ратарских усева“, „Биостимулатори у ратарству“, „Подршка интересном удруживању, развоју, и ревитализацији земљорадничког задругарства“, затим „Примена правилника о малим количинама примарних производа“, „KWS хибриди“, као и „Јачање конкурентности кроз подизање стандарда у примарној производњи воћа и поврћа“.

Овогодишњу Зимску школу затвориће предавања о понуди ОС хибрида за ову годину, затим о подршци спровођењу ИПАРД 2 програма, агротехничким мерама у условима суше и производни програм, о органској производњи и руралном развоју са посебним освртом на предприступне фдове ЕУ, али и о диверзификацији прихода на пољопривредном газдинству.