2019-12-31T14:19:27+01:00 31. децембра, 2019. 14:19 |

ПУ „ЉУБИЦА ВРЕБАЛОВ“: Да деца расту здраво и безбедно

Традиција предшколског образовања и васпитања деце у Пожаревцу датира из 1911. године. Предшколска установа  „Љубица Вребалов“ Пожаревац, ове године, прославила је 108. рођендан. Кроз столетни развој и непрекидна улагања прерасла је у установу коју данас похађа 2.200 малишана, о којима брине 253 радника, у 11 вртића и 12 сеоских група при основним школама у којима се спроводи предшколски програм.  

Сви запослени у Установи настоје да деци обезбеде неопходну негу, односно квалитетан боравак у вртићима, васпитање и образовање. Безбедност деце је, како кажу, ипак, на првом месту.

ИНВЕСТИРАНA 53 МИЛИОНА ДИНАРА

Имајући у виду велики број реализованих инвестиција, директорка Установе Тања Лончар, сумирајући рад у години која је за нама, истакла је да је 2019. за Предшколску установу била веома успешна.

Према њеним речима Град Пожаревац је ове године, из буџета, за реализацију капиталних инвестиција у вртићима, издвојио 53 милиона динара. Тим новцем изведени су неопходни радови у неколико објеката.

        Тања Лончар

-У објекту „Бубамара“ спроведени су радови на инсталацији централног грејања. Наиме, због дотрајалог система и његовог неекономичног рада, као и непостојања техничких услова за прикључење на топлификациони систем, у овом вртићу постављена је топлотна пумпа ваздух – вода. Предност у коришћењу овог система огледа се у обновљивом извору енергије, у овом случају ваздуха, као и у значајној уштеди струје. Систем истовремено и греје и хлади простор, што би требало да обезбеди боље термалне услове за децу која похађају овај вртић, истакла је Лончар, која се иначе однедавно налази и на челу Удружења директора предшколских установа Србије.

Током 2019. спроведени су радови на санацији и адаптацији мокрих чворова у објектима „Пчелица“ и „Полетарац“. Радови су обухватали замену комплетних водоводних и канализационих инсталација, постављање подних и зидних плочица, као и нових санитарија. Такође, реконструисани су ходници и кухиња.

-Још неке од значајнијих капиталних инвестиција односе се на санацију и адаптацију кровова у објектима „Бамби“ и „Лептирић“ у Пожаревцу, као и у Вртићу „Мајски цвет“ у Костолцу. Напоменућу и то да је окончана јавна набавка за куповину намештаја који ће бити распоређен у два објекта, као и јавна набавка за куповину дидактичких средстава и играчака, вредности од неколико милиона динара. У плану је и уређење неколико дечијих игралишта, за које већ постоје пројекти, истакла је директорка пожаревачке ПУ „Љубица Вребалов“.

ОД ЈАСЛИЦА ДО ШКОЛЕ

У склопу образовно – васпитног рада васпитачи спроводе велики број активности са пожаревачким малишанима. Свака од њих пажљиво се припрема у складу са развојним могућностима одређеног узраста.

Ту су радионице разноврсних тема, а  током 2019. одржавале су се једном месечно на различитим локацијама у граду, у Градском парку, Галерији Милене Павловић Барили, Народном музеју, Центру за културу… Да би сва деца осетила чари вртића, током лета „путујући вртић“ обилазио је пожаревачку „Радну малу“, костолачко „Дидино село“ и насеље „Канал“, као и села Брадарац и Брежане.

-Незаобилазна је, најмасовнија и вероватно најлепша, „Балонијада“. Пожаревачко и костолачко небо сваке године обоје шарени балони, а васпитачи још једну групу малишана испрате из вртића и школу. Треба поменути и наше вредне куварице које се потруде да маме и тате пробају здраву храну коју једу њихови малишани. Ту је и „Витаминијада“, такође посвећена здравој храни и спортским активностима, а скоро сваку градску манифестацију улепшају наши малишани, подсетила је Лончар.

М. П.