2021-05-14T15:13:50+02:00 14. маја, 2021. 15:13 |

ПУ „Љубица Вребалов“: Прослављају 110. рођендан

Предшколска установа „Љубица Вребалов“ у Пожаревцу 15. маја прославља 110 година постојања. Овим поводом у вртићу „Бамби“ организована је пригодна свечаност којој су присуствовали помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја за предшколско и школско образовање др Милан Пашић, саветница у групи за предшколско образовање Ружица Недељковић, градоначелник Пожаревца Саша Павловић, затим председник градске Скупштине Предраг Мијатовић, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, члан Градског већа Пожаревца Томица Стојановић, као и начелник Школске управе Велиша Јоксимовић.

Директорка ПУ „Љубица Вребалов“ Тања Лончар напоменула је да историјски извори показују да организовано предшколско васпитање  и образовање у граду има дугу традицију.

-Кроз век постојања проширујемо наше капацитете, усавршавамо делатност трудећи се да увек остварујемо квалитет коиј подразумева високе стандарде. Данас смо једна велика породица у оквиру које ради десет вртића у Пожаревцу, један у Костолцу и 24 сеоска насеља припремно предшколског програма. У установи расте 2.200 малишана о којима брине више од 300 запослених, рекла је између осталог Лончар.

Испред пожаревачке локалне самоуправе обратио се градоначелник Саша Павловић који је истакао да се величина и значај града мери по историјату његових обележја. Како је рекао, податак да је још 1911. године у Пожаревцу од стране Данице Радосављевић покренуто организовано чување и васпитање предшколске деце, говори да је традиција овог вида образовања дуга 11 деценија у нашем граду.

-Током овог периода, као доказ квалитетеа, преживели сте заједно са државом неке тешке године које нису успеле да затворе врата ваше установе. Временом сте расли, објекти су се додавали и проширивали. Колико смо поносни на реконструкцију и осавремењивање постојећих објеката, толико нам је важно и то што константно спроводите стручно усавршавање васпитног кадра, рекао је Павловић.

Помоћник министра просвете др Милан Пашић сматра да је ПУ „Љубица Вребалов“ установа 21. века. Он је заједно са представницима установе и локалне самоуправе данас обишао вртић „Мајски цвет“ у Костолцу и упознао се са радом овог објекта.

-Поносни смо на чињеницу да предшколско васпитање и образовање у Србији има дугу традицију, искуства и праксе, а свакако је ваша установа једна од њих. Желим да нагласим да Министарство просвете континуирано, у сарадњи са различитим актерима, ради на стварању услова за унапређење доступности квалитетног предшколског васпитања и образовања, казао је др Милан Пашић.

У наставку свечаности наступили су малишани вртића и хор васпитача ПУ „Љубица Вребалов“.

Пријатељима и сарадницима установе додељене су захвалнице.

Опширније у наредном издању недељника „Реч народа“ од уторка, 18. маја.