2018-06-08T08:20:32+02:00 8. јуна, 2018. 08:20 |

Пушачи углавном незапослени

Светска здравствена организација и њени партнери истичу здравствене, али и друге ризике који се повезују са употребом дувана, залажући се за делотворне политике којима се смањује његова употреба. Светски дан без дуванског дима под слоганом „Дуван слама срца” током протекле недеље обележен је и у Пожаревцу, организовањем Акције за здравље у Заводу за јавно здравље. Том приликом, запослени у овој установи обавили су превентивне прегледе који су подразумевали мерење крвног притиска, шећера у крви, као и обима струка и тежине.  

ОД ПОСЛЕДИЦА ДУВАНА У СВЕТУ УМРЕ 7 МИЛИОНА ЉУДИ

           Специјалиста социјалне медицине др Цвија Стојановић објашњава да обележавање овог датума има за циљ да укаже на везу између коришћења дуванских производа и појаве болести срца и крвних судова, које су водећи узроци обољевања и умирања пацијената како у Србији, тако и у свету. Чињеница је да су од болести срца и крвних судова најчешћи узроци смрти инфаркта мозга, инфаркта срца, болести периферних крвних судова, као и изненадне срчане смрти, компликација код опструктивних болести плућа, појава карцинома плућа.

           -Све су то озбиљне болести савременог доба, које су директно повезане за употребу дувана и дуванских производа. У свету годишње од последица употребе дувана умре око 7 милиона људи, од тога 13 посто (900 хиљада) становништва оболи и умре од последица удисања дуванског дима, иако нису били активни пушачи. Забрињава чињеница да код нас велики проценат становништва конзумира дуванске производе. Истраживање из 2016. године показује да око 38 посто одраслих грађана конзумира дуван, односно бар једну цигарету свакодневно. Највећи проценат пушача припада животној доби од 45 до 59 година и тај проценат износи 41 посто од укупног броја пушача, истакла је др Стојановић и додала да је истраживање такође показало да највише пушача незапослено, чак 44 процента.

ПУШЕЊЕ ЈЕ ЗДРАВСТВЕНИ, СОЦИЈАЛНИ И ЕКОНОМСКИ ПРОБЛЕМ

Пушење представља здравствени, социјални и економски проблем. Постоји пет главних разлога због чега би требало оставити цигарете, а које упућује Светска здравствена организација: дужи живот, лакше дисање, већа енергија, више пара, лепши изглед.

           Осим пружања повећања свести о значају и повезаности пушења са болестима савременог доба, важно је поштовати и пет основних правила у оквиру Конвенције о контроли дувана из 2006. године. Једна од обавеза коју прописује овај документ односи се управо на заштиту становништва од изложености дуванском диму и у складу са тим усвојен је Закон о заштити становништва о изложености дуванском диму из 2010. године. Такође, Конвенцијом је прописана и забрана промовисања и рекламирања дуванских производа, затим забрана спонзорства дуванске индустрије, а обавезно је и упозорење на  паковањима цигарета о штетностима и последицама дувана и дуванских производа. Такође, подразумева се и подршка свим људима који желе да оставе пушење, као и повећање пореза на дуван и дуванске производе.

Завод за јавно здравље Пожаревац, заједно са домовима здравља Браничевског и Подунавског округа је већ дуго део кампање Светског дана без дувана. Њихов заједнички задатак је да се интензивирају здравствено – васпитне активности усмерене на препознавање негативних здравствених, економских и социјалних последица које изазивају дувански производи.

М. П.