У оквиру пројекта „Јачање отпорности сектора пољопривреде на елементарне непогоде“ који финансира ЕУ и спроводи Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) у сарадњи са Пољопривредном саветодавном и стручном службом Пожаревац, Пољопривредном школом са домом ученика „Соња Маринковић“,  Градом Пожаревцем и општинама Жабари, Велико Градиште и Петровац на Млави, дониране су машине са циљем јачања њихових капацитета у погледу адекватног одговора на утицај измењених климатских услова.

Од ФАО консултанта др Драгана Терзића сазнајемо да су општине изабране на основу анализе осетљивости, а кроз пројекат биће представљене и конкретне мере које могу да буду у функцији јачања отпорности на климатске промене на пољопривредним  газдинствима.

Др Драган Терзић

-Помоћу машина могу да се демонстрирају одређене иновације, напредне праксе, технологије, које могу бити са једне стране у функцији јачања отпорности на климатске промене, а са друге стране очекујемо да сами пољопривредни произвођачи у сарадњи са ПССС Пожаревац могу да користе ту опрему на својим површинама. У оквиру пројекта биће обезбеђене и одређене пумпе за соларно наводњавање, које ће уз помоћ соларних панела да наводњавају усеве. Исто тако, у последње време постоји све већа заинтересованост да се земљиште користи и за производњу хране и за производњу енергије. То подразумева да на одређеној висини буду соларни панели, а испод њих обављала би се пољопривредна производња. Желимо да у Пољопривредној школи направимо један мини оглед са тим моделом рада, где заправо добијамо енергију коју можемо да користимо и за наводњавање и за регулацију микроклиматских услова у објекту, казао је професор Терзић.

                                                                            Д.Динић

Share.
Leave A Reply

Skip to content