2019-11-05T09:33:35+01:00 5. новембра, 2019. 09:33 |

Раброво: Плакета „Жанка Стокић“ Александри Јанковић

Права је реткост у Србији да у малим срединама живе фестивали са традицијом дужом од десет година. Једна од таквих средина је рабровска у општини Кучево где је управо завршен 18. Позоришни фестивал „Жанки у част“ посвећен, како и сам назив говори, глумачкој хероини Жанки Стокић.

Ове свечаности доприносе да се сачува од заборава лик и дело једне од највећих српских глумица 20. века, Живане Жанке Стокић. Према оцени чланова Уметничког савета, награду за најбоље глумачко остварење завредела је Александра Јанковић за улогу Аби у представи „Судњи дан“, у продукцији Југословенског драмског позоришта из Београда.

                Александра Јанковић

Како се наводи у образложењу Уметничког жирија, у саставу Љиљана Јовић, историчарка уметности, Бојан Вељковић, мастер примењени уметник и Александар Станковић, професор српског језика и књижевности, Александра Јанковић је улогом Аби у дуо драми „Судњи дан“, узбудљивом психолошком комаду о родном  дуелу између људи који постепено откривају све рањиве и мрачне стране својих бића и њихов однос, њихове дилеме и чежње, страхове и тајне, скривене у најдубљим слојевима њихове душе, на сцени дочарала својим глумачким бравурама комплексност свих избора које нам живот доноси као и њихове последице.

Улогом  јаке, либералне и еманциповане жене, елокветне и изразито доминантне  али у исто време усамљене , која између љубави и каријере бира каријеру , објединила је и на изглед са лакоћом на сцену донела дуализам коју свако од нас у себи има и са којим се већина тешко носи. Александра Јанковић уверљиво је дочарала широк дијапазон карактерних црта и емоција овог упечатљивог лика. Са лакоћом, кроз читав комад својом снагом и глумачком убедљивошћу пленила је позорницом. Раскошним талентом и сувереном игром Александра Јанковић улогом Аби наводи на преиспитивање изграђене ставове и најзначајније животне изборе које у животу доносимо.

Плакета ће глумици Александри Јанковић бити уручена у Југословенском драмском позоришту у Београду. О тачном датуму јавност ће бити благовремено обавештена.

Иначе, Фестивал је  1. новембра у Дому културе у Раброву, у присуству бројне публике отворила председница Скупштине Општине Милица Лукић Раденковић.

Првог фестивалског дана глумачка екипа у саставу: Мирјана Карановић, Јована Гавриловић, Милан Марић, Слободан Бешић и Бранко Цвејић, у продукцији Бео Арта из Београда извела је представу „Авети“, док је, сутрадан, 2. новембра игран „Судњи дан“. Том приликом представили су се глумци београдског Југословенско драмског позоришта, Милан Марић и Александрa Јанковић. Истога дана у подне изведена је представа за децу „Светлуцава и магична прича“ позоришта „Јеленица“ из Београда. Последњег дана, у недељу 3. новембра, после концерта филмске музике у оквиру кога су наступили Илија Рајковић, клавир и Миша Богдановић, труба, Продукција Бео Арт приказала је представу „Хистерија“ са глумцима Гораном Јевтићем, Младеном Андрејевићем, Сузаном Лукић и Небојшом Љубишићем.

У оквиру овогодишњих свечаности „Жанки у част“ у Дому културе у Раброву отворен је нови галеријски простор – Спомен соба сликара Томислава Тото Јовића.

 Све представе игране су на сцени „Жанка Стокић“ у Дому културе у Раброву, организатор фестивала је и ове године било Удружење  грађана „Жанка Стокић“ Раброво, а покровитељ Општина Кучево.