2021-01-07T11:50:01+01:00 7. јануара, 2021. 11:50 |

Рад под строгим безбедносним мерама

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА „ЉУБИЦА ВРЕБАЛОВ“

У Предшколској установи „Љубица Вребалов“ у Пожаревцу окончана је једна од најнеобичнијих пословних година. Од марта се радило у ванредним околностима, по новим правилима и у складу са мерама Кризног штаба за ванредне ситуације од којих се једна односила на привремено затварање вртића за децу. Васпитно – образовни рад организован је онлајн, формирана је фејсбук страница преко које су размењиване информације између васпитача и родитеља. Основани су тимови васпитача, медицинских сестара и стручних сарадника за подршку деци и родитељима у оваквим условима. На сајту Установе објављивани су текстови стручне службе који су родитељима били од велике помоћи током боравка и функционисања породица у изолацији.       Тањa Лончар

У јеку епидемије, према речима директорке Тање Лончар, запослени у Установи сашили су неколико хиљада маски које су  поделили грађанима Пожаревца. 

-Волонтирали смо по читавој територији града и сеоским насељима, помагали свима онима којима је помоћ у тим данима била потребна, а посебно старим лицима. У нашој кухињи припремали смо слаткише и као знак захвалности за тежак посао који раде, слали здравственим радницима пожаревачке Опште болнице… Отварањем објеката у мају, вратили смо се у оквире редовне организације рада и истовремено организовали електронски упис малишана у вртиће, истакла је Лончар.

Током 2020. године Установа је потписала споразуме са три субвенционисана вртића, због чега, како каже директока, више не постоје листе чекања за упис деце. Иза овог пројекта стала је локална самоуправа. Укупан капацитет субвенционисаних вртића је око 250 места. Истовремено, захваљујући овом програму отворена су и нова радна места. Лончар подсећа да приватни вртићи Предшколској установи „Љубица Вребалов“ нису конкуренција, већ партнери на истом задатку.

Враћајући филм на догађаје у прва два месеца 2020, може се рећи да сам почетак није обећавао тешку годину. Обележили су га наступи предшколаца на Тргу ослобођења за Српску нову годину, потом и додела пакетића организована за сву децу Предшколске установе за око 2.200 малишана на Дан Светог Саве.

НАБАВКЕ И РЕКОНСТРУКЦИЈЕ

Намештај за све објекте Установе

И поред тога што због епидемиолошке ситуације Установа једно време није била отворена за боравак малишана, неодложне обавезе колектива морале су да се спроводе. 

-Реализоване су јавне набавке за куповину кухињске опреме, машина и апарата у вредности од два милиона динара, као и за набавку дидактичког материјала и радних униформи. Током године купили смо дечије креветиће укупно вредне 1.600.000 динара, објашњава Лончар и додаје:

-Током лета проширени су капацитети у костолачком вртићу, извршена је пренамена простора за рад са децом. Овакве кораке предузели смо и у вртићу „Душко Радовић“. Један од наших најлепших пројеката који је започет у овој години свакако је онај у објекту „Лептирић“. Захваљујући донацији Привредног друштва „РИО“ Костолац у овом вртићу формирамо ботаничку башту, крајњи резултат видеће се на пролеће, са буђењем природе. Споменућу и то да смо реновирали радни простор помоћних радника, мајстора у вртићу „Бамби“ у који се није улагало више деценија. Осим реконструкције једног дела вртића, захваљујући сликарима Пожаревца, улепшан је и спољашњи део овог објекта. Уметници су украсили зидове дворишта муралима. Слободно могу рећи да Предшколска установа сада поседује галерију на отвореном, нагласила је директорка.

 

Реконструкција Бубамаре и уређење Бамбија

У зависности од даљег тока епидемиолошке ситуације, у 2021. години у плану је  уређење игралишта и набавка мобилијара. Такође, предвиђена је реконструкција објекта „Бубамара“ и уређење вртића „Бамби“.

 

СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ 

У циљу унапређења васпитно-образовног рада, овде се велика пажња поклања стручном усавршавању кадрова. Тако су представници костолачког вртића „Мајски цвет“  током ове године присуствовали стручној конференцији у Врњачкој Бањи под називом „Један дан у вртићу“. Учествовало се и у раду стручне конференције медицинских сестара, васпитача у Kладову где је одржана и радионица о предусловима за развој говора код деце предшколског узраста. 

Радници Установе учесници су и бројних онлајн конференција и предавања чији су организатори стручна удружења и Министарство просвете, а све у циљу да своје професионално ангажовање и знање, у ово специфично време, осавремене, прилагоде и унапреде.

Новогодишња атмосфера у вртићима

„СНАЖНИ ОД ПОЧЕТКА“

Од септембра Предшколска установа учествује у реализацији пројекта под називом „Снажни од почетка“, који се спроводи захваљујући ЦИП центру и Министарству просвете. Реч је о онлајн програму намењеном родитељима и деци која нису обухваћена предшколским програмом и услугама Установе, деци која долазе из социјално оскудних средина, сеоских породица, највише из ромске популације.

Галерија под отвореним небом у вртићу „Бамби“

Што се дечјих манифестација тиче, њих је у редовима предшколаца увек било на претек. Због короне су, међутим, многе приредбе ове године  редуковане.  

-Морали смо да се прилагодимо тренутним условима, па смо у оквиру традиционалне манифестације „Маме и тате пробајте ви шта једемо ми“, у нашој кухињи припремили за родитеље ланч пакете. Раније је то била свежа, здрава храна, али је превладала жеља да се традиција не прекида. „Витаминијада“ која се до сада сваке године одржавала уживо у „Спортском центру“, ове године протекла је на потпуно другачији начин. Родитељи су на нашем сајту могли да погледају неке занимљиве такмичарске игре, да прате савете нутриционисте о правилној исхрани и то после примене у пракси, каже наша саговорница која нас на крају разговора подсећа на Путујући вртић- аутобус који је током лета у Костолцу, кроз бројне друштвене игре, забављао децу ромске популације.

М. П.