ИНТЕРВЈУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ СИНДИКАЛНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ „ЕПС ТЕРМОЕЛЕКТРАНЕ КОСТОЛАЦ“ ДУШАНОМ БАКИЋЕМ

Међународни празник рада, ове године, остао је у сенци пандемије изазване вирусом ковид – 19, у условима ванредног стања и полицијског часа, без окупљања, дружења и, тиме, без традиционалног обележавања 1. маја, дана сећања на отворену радничку борбу за побољшање услова рада. Међутим, дате околности, намећу питање – Шта је са правима радника у доба пандемије?

На ту тему, разговарали смо са представником једног од најмногољуднијих синдиката, председником Синдикалне организације „ЕПС Термоелектране Костолац“ Душаном Бакићем:       

– Ванредно стање у земљи је променило околности у којима раде наши запослени, а којима је бачена сенка на Закон о раду и Посебан колективни уговор Електропривреде Србије. Доживљавајући ЕПС као своју кућу, радници су прихватили понуђене начине рада како би се успоставили одређени аспекти безбедности и осигурала несметана производња електричне енергије. 

НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ – МАЊАК РАДНИКА

– Сада долази до изражаја оно што је записано у оснивачким актима ЕПС-а, а то је да је основна делатност производња електричне енергије. То потврђују и потези послодавца у доношењу мера које су усмерене ка одређеним категоријама запослених. Синдикат није стручан да оцењује потребе за таквим потезима послодавца, али сматрамо да је несхватљиво и неодговорно што је то учињено мимо знања синдиката, наводи Душан Бакић, и наставља: 

– Запослени раде две недеље потпуно одвојени од својих породица, у карантину, са  радним временом од 12 сати. То никако не умањује значај свих осталих запослених који обављају своје радне задатке. Извршавају их са посебном пажњом и под великим притиском у исто тако тешким условима. Међутим, сада је већ увелико јасно видљив проблем мањка запослених, на који синдикат упозорава годинама уназад. 

– Сматрамо да је то питање у врху проблема ЕПС-а. Радници који су у непосредној производњи често обављају послове на више радних места. Kрајње је време да надлежни крену у решавање тог проблема, јер запослени неће више толерисати такво опхођење. У оваквим условима, више није могуће организовати производне целине одржавања и производње, а завршетак трећег блока у Дрмну и његово кретање остаје можда у некој другој бајци.., истиче Бакић. 

„Међународни празник рада је за нама и нисмо имали прилику да се сусретнемо, разменимо мишљења и разговарамо о положају радника данас и, изнад свега, сутра и надаље. Међутим, то не значи да дух и суштина овог празника јењавају, те се искрено надам да ће ниво радничких права напредовати, у чему ћемо ми као Синдикат учинити све што је у нашој моћи“, истиче председник Синдикалне организације „ЕПС Термоелектране Костолац“, Душан Бакић.   

СИНДИКАТ ОБЕЗБЕДИО  ЗАШТИТНУ ОПРЕМУ

Председник Синдиката термоелектрана наглашава и да је ова организација од самог почетка ванредног стања била одговорна и настојала да обезбеди заштитну опрему за запослене:  

– Свесни тромости послодавца услед законских регулатива, брзо смо реаговали и за запослене купили маске, дезинфекциона средства, фајталице. Постављена су бурад од 120 и 60 литара дезинфекционог средства на одговарајуће позиције с циљем одржавања неопходне хигијене, односно, безбедности и здравља на раду. У том смислу се захваљујемо Драгану Kрстићу, испред фирме ЛДС, и Ненаду Милановићу, испред Водопривреде Пожаревац, на донацији од 200 маски и 150 литара алкохола.

СКРАЈНУТИ ОД  ОЧИЈУ ЈАВНОСТИ?

Душан Бакић је такође констатовао очигледну чињеницу да запослени у електранама производе струју радећи и дању и ноћу, под само њима познатим условима, како у добра, тако и тешка времена, од НАТО бомбардовања, до актуелне пандемије, међутим, из неког разлога су остали скрајнути од очију јавности: 

– Невероватно је то да залагање наших запослених, који раде под огромним притиском и у условима који су далеко од нормалних, не завређује ни трунку пажње медија. Kао да нико није свестан шта значи електрична енергија за сваког појединца, за фирме, установе.., посебно у садашњим условима ванредног стања.

A. M. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content