МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА МЛАДЕН ШАРЧЕВИЋ У ПЕТРОВЦУ НА МЛАВИ 

Младен Шарчевић, министар у Влади Србије задужен за просвету, науку и технолошки развој посетио је са сарадницима Општину Петровац на Млави. Најпре је присуствовао састанку у кабинету председника Општине Душка Нединића, а потом је са представницима локалне самоуправе и народним послаником Милетићем Михајловићем обишао Средњу школу „Младост“ и Основну школу „Бата Булић“.

        Председник Општине Душко Нединић изразио је задовољство посетом министра Шарчевића и изразио наду да ће он помоћи Петровчанима да и у просвети брже напредују.

         По речима Нединића, није довољно да се у школама размишља само о компјутерима када је развој образовања у питању. Нужно је договарати се о образовним профилима које треба школовати, а који би се, по завршетку школовања запослили у петровачкој општини.

        -Ми смо деценијама грешили у томе. Деведесет посто кадрова имамо када су у питању струковне економске студије. Наша је дужност да размишљамо како ћемо даље запошљавати младе у Општини Петровац на Млави, рекао је Нединић и позвао директоре школа и просветне раднике да својим предлозима помогну да се контакт и сарадња са Министарством просвете искористе на најбољи могући начин.

          Објашњавајући циљ своје посете односно обиласка општина, градова, насеља и школа по Србији, министар Шарчевић је истакао да је реч  о ширењу једне нове просветне мисли чија је суштина у томе да  образовање буде у функцији потреба грађана, нарочито деце.

        „Образовање би требало да буде најбоље што може и одатле почиње свака разумна прича. Покренули смо читав систем реформских процеса, они су у току од 1. септембра, када су у питању основне и средње школе. Решили смо питања плата и платних разреда, просвета ће у наредном периоду расти са платама…Нико због тога не треба да се љути, јер је ова област у томе највише заостајала.  За једно две три године тај раст се предвиђа до 36 посто. У јануару 2019. године просвета ће у првом повећању имати много више него што је било планирано. То смо се договорили и са репрезентативним синдикатима, разлог за штрајк није ни постојао, врата за разговоре су увек отворена, истакао је Шарчевић и додао да Србија припрема децу за 21. век, школама се дистрибуира савремена опрема, прве две хиљаде интернет учионице су већ распоређене, следеће године се иде на исту квоту… Новина су и силне обуке наставника, силне обуке директора, лиценце …Систем је велики, имамо преко 900 хиљада ученика у просвети, преко 100 хиљада запослених у овој области, рекао је министар у Петровцу, који је истога дана посетио и Општину Жабари у којој је из буџета издвојено 100 милиона динара за уређење подручних школа.

Share.

Comments are closed.

Skip to content