Минут ћутања за жртве НАТО агресије

    Удружење ратних ветерана Пожаревац и Удружење грађана „Искорак“ организовали су трибину поводом двадесетогодишњице НАТО  агресије на Србију и Савезну републику Југославију.

 

   Велики број гостију у име домаћина поздравио је Славиша Петровић, председник Удружења ратих ветерана Пожаревац, док је увод у потресна сећања из пролећа 1999. године дао модератор трибине Драган Живановић. Једна од тема била је и чињеница да војни ветерани Пожаревца немају адекватне бенефите попут њихових колега у другим срединама.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ

                                             Золтан Дани, Звонимир Благојевић, Неђо Антонић и Славиша Петровић

Челни човек „Патриотског фронта“ Неђо Антонић у првом делу обраћања говорио је кроз чињенице и бројке о страхотама и последицама овог чина које ће осетити бројне генерације после нас. Потом су присутни имали прилику да чују да је „Патриотски фронт“, између осталог основан не би ли се борио за доношење праведног закона о ратним ветеранима, јер Србија такав закон нема. Такође, из ове асоцијације покренута је иницијатива да се у свим локалним срединама омогуће одређене повластице за ратне ветеране, јер Закон о локалној самоуправи дозвољава овакве могућности. Антонић је нагласио да је „Патриотски фронт“ у Војводини издејствовао могућност да се на локалу изађе у сусрет ратним ветеранима путем бројних повластица из различитих области социјалне и здравствене заштите, што је у неким градовима Покрајине и заживело и да је овом приликом Пожаревљанима  донео адекватну документацију не би ли се све ово покренуло и на територији града под Чачалицом.

Посебну пажњу привукло је обраћање пензионисаног пуковника противваздушне одбране Војске Југославије Золтана Данија, који је командовао јединицом која је током НАТО агресије 27. марта 1999. године срушила авион Америчког ратног ваздухопловства Ф-117, у атару сремског села Буђановци. Подсећајући на овај догађај и чињеницу да су сви учесници имали обавезу да бране своју државу.

-Губитак људског живота је ненадокнадив и ако ми о томе не будемо говорили и преносили будућим генерацијама, исте силе које су покренуле сво зло, за сто година рећи ће да тога није ни било. Ја не кажем да неке ствари не треба опростити, јер је то људски, хришћански, али ако заборавимо, онда смо осуђени да се све то једном понови, а то не смемо заборавити, истакао је Дани.

 

БЕНЕФИТИ  РАТНИМ ВЕТЕРАНИМА      

                                     Золтан Дани говори своја сећања из доба НАТО агресије 1999.

   

Председник Удружења грађана „Искорак“ и одборник Градске скупштине Пожаревац Звонко Благојевић истакао је да нема адекватне сарадње локалне власти и асоцијација које покушавају да се изборе за одређене бенефите ратним ветеранима, илуструјући податаком да је пре две године забрањено коришћење сале у Пољани за промоцију књиге „Пад ноћног сокола“ са образложењем да план и програм не дозвољава промоције, а само пар дана касније у истом простору одржана је промоција једне козметичке компаније.

– Чињеницу да је овај проблем и на глобалу,  поткрепљујем чињеницом да је пилот који је управљао срушеним авионом Ф-117 данас врховни командант ваздухопловних снага САД,  док је наш човек који је оборио исти, уместо да настави каријеру и непроцењиво искуство преноси млађима пензиносан. И не само он, многи који су показали патриотизам  прошли су исто или слично, истакао је Благојевић.

 – Ми смо покушавали, као одборници, да покренемо одређене иницијативе, али до данас за ветеране као групацију није учињено ништа. Но, и данас нам „Патриотски фронт“ својим деловањем даје инспирацију да легитимним путема на локалном новоу изборимо планирано.

У дискусији која је уследила, доктор биолошких наука Јасминка Ђорђевић Милорадовић, одборник Групе грађана „Искорак“ из Костолца дала је предлог израде студије о стању здравља људи са територије Браничевског округа, која би, обједињујући се са осталим подручјима, била основа за обраћање међународним судовима са циљем обештећења, како су то већ учинили италијански војници.  Са друге стране, Ђорђевић Милорадовић је нагласила како је један број учесника последњег рата који су бранили државу и народ,  данас без посла и живи уз минималну накнаду.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content