2019-03-24T11:12:26+01:00 24. марта, 2019. 11:12 |

Разговор са Сашом Стевићем идејним творцем картице „3+“

Град Пожаревац недавно је приступио Покрету за децу „3+“ из Чачка. Протокол о сарадњи потписан је у свечаним салонима Градског здања, а потписе на документ ставили су градоначелник Пожаревца Бане Спасовић и председник Покрета Владица Гавриловић. То значи да ће свака породица са троје и више деце постати власник Поносне картице 2019. „Цена минус за 3+“, која ће им обезбедити одређене попусте у бројним продајним објектима, установама, јавним предузећима широм Србије. Картица је именована на мајку и важи за целу породицу. Све додатне информације могу се добити лично, одласком у Градску управу, у канцеларију 12 или путем мејла: info@szrrpozarevac.rs, на који се породице уједно могу и пријавити за добијање Поносне картице. Њихову поделу врши локална самоуправа.

Ово је само једна од активности коју Град Пожаревац предузима у оквиру популационе политике. За беби пакете, за сваку рођену бебу са територије Града Пожаревца издвојено је 3,5 милиона динара. Свака рођена беба добија ауто седиште, док се за прворођено дете, као и за близанце, из градског буџета додељује 40.000 динара. Локална самоуправа регресира боравак у вртићу у износу од 50 посто за свако треће и наредно дете, а 100 посто ако су у питању деца са сметњама у развоју.

Три плус размена

У оквиру Удружења „3+“ ради сајт triplusrazmena.rs на коме компаније које желе да донирају гардеробу, играчке… могу то обавестити на овом месту. Право на донацију имају мајке које поседују Поносну картицу, пријавом на интернет страницу. Такође, на овом сајту људи који имају вишак неупотребљене гардеробе могу је донирати, а мајке међу собом размењивати.    

 

На годишњем нивоу за вантелесну оплодњу издваја се 2,5 милиона динара  за десет парова, сваки пар добија по 250.000 динара. Родитељи који су већ добили дете вантелесном оплодњом, могу конкурисати за добијање другог детета истим овим поступком.

Саша Стевић, привредник из Смољинца, идејни је творац картице „3+“ и традиционалне манифестације „Дан борбе против беле куге“, чију је организацију пре три године преузео Град Пожаревац. Он наглашава да се на овај начин искључиво скреће пажња друштву да се окрене традиционалним породичним вредностима како би нас било што више.

-Идеја о Поносној картици рођена је 2016. године у Смољинцу. Обележавајући Дан борбе против беле куге, промотивно, картице су тада додељене једној аранђеловачкој породици Никитовић са деветоро деце и породици из Шљивовца, самохраној мајци са десеторо деце. У циљу поромоције картице урађен је пилот пројекат у оквиру кога је 50 фирми позвано да учествује у његовој реализацији. Задовољан сам одзивом заинтересованих предузећа за учешће у овој акцији. Између осталог, постоји предлог да ЈКП „Паркинг сервис“ омогући попуст или можда чак обезбеди бесплатан паркинг за мајке са троје и више деце. Једна од идеја односи се и на то да мајке које поседују картицу „3+“ имају предност код лекара. Као пример добре праксе у овом случају навешћу Чачак, где су Болница и Дом здравља потписали Меморандум о сарадњи са Градом. Сматрам да би финансијска подршка породицама са двоје, троје и више деце, на нивоу Републике, требало да буде већа. Такође, добро би било да локалне самоуправе приватницима дају одређене бенефите како би мајке имале неку сигурност приликом формирања породице, да не страхују да ће остати без посла, на пример, нагласио је Стевић и додао да је Министарство без портфеља за демографију и популациону политику предложило уредбу да се труднице и породиље изузму из Одлуке Владе Републике Србије о забрани запошљавања.

Клуб племенитих

Акцију „Цена минус за 3+  “ до сада је подржало 40-ак фирми. Чланови  Клуба племенитих су: Апотека „Беладона“, Студио за забавну и рекреативну активност „Blue Bunny“, „Осмех“ рођендаоница, Школа страних језика „Сан Себастиан“, Здравствена установа „Дом здравља 012“, Лабораторија „АЛП“, „ЛУНА“, затим „Atrijum Fashion“, „Премијер“, „Албертино“, „Aqua Marija“, „GSM & PC shop“, СР „Гиле“, „Промфото“, Фото „Бобан“, ДОО „Топ ган“ (огранак Каприоло бајк – партнер Топ ган), Цвећаре „Љиљан“, затим „Стефистил“, Пчеларско домаћинство „Јовановић“, Ветеринарска амбуланта „Вива Вет“, Обућа „Јованов“, Фризерски салон „Века стил“, „Електролукс 012“, СЗР „Стакломонт“, Маркет паркет, Штампарија „Тактик“, СТР „Коцкица“, Пронова ПЛУС доо, СТР „Флеш“, „Царство мог лава“, Апотека „Павловић“, Кројачка радња „Оља“, Драпер завесе, Ветеринарска амбуланта „Дамњановић“, ТР „Асортиман“, Фризерски салон „Жад“, Техномаркет и „Универ Савић“. Локална самоуправа и Савет за равноправност полова Скупштине града Пожаревца позивају све да покажу своју друштвену одговорност и прикључе се овој кампањи.  

По угледу на картицу „3+“, у Београду је урађена Сениорска картица намењена пензионерима и то са истом идејом, под истим условима. Не тако давно потписан је Меморандум о сарадњи између Покрета „3+“ и Покрета „За живот“ кога води Сергеј Чесноков. Споменимо и то да је овај крај Србије остварио одличну сарадњу са Удружењем „Колевка је највеће пространство“ из Врњачке Бање.

М. П.