Општина Голубац, потписивањем уговора о оснивању Локалног фонда за развој пољопривреде, постала је шеснаеста општина у Србији у којој је основан овакав фонд. Иницијатива за оснивање Фонда покренута је као део пројекта „Локални фондови за  развој пољопривреде“ који ће уз подршку УСАИД-а у општини Голубац спровести Фондација „Ана и Владе Дивац“, Регионална развојна агенција Браничево – Подунавље, општина Голубац и Пројекат „Велика мала привреда“. У оквиру Фонда ће бити обезбеђено три милиона динара за развој пољопривреде у овој општини, то јест за подршку пољопривредницима у виду бескаматних финансијских позајмица.

– Препознали смо да су нашим грађанима, првенствено малим пољопривредним предузетницима, неопходне бескаматне позајмице. Оснивање овог фонда је обихваћено и нашим развојним планом који дефинише развој пољопривреде и развој туризма у Голупцу. Ово је веома важно за наше грађане који ће имати прилике да покрену неку производњу на својим газдинствима. Ми смо у последњих неколико година издвајали за помоћ нашим пољопривредницима путем субвенција од три па до преко десет милиона динара годишње, изјавио је др Небојша Мијовић, председник Општине Голубац.

Оснивање Фонда у Голупцу је резултат наставка добре сарадње са Регионалном развојном агенцијом Браничево – Подунавље. 

Сведоци смо смањења инвестирања у производњу, што се осећа и у пољопривреди, посебно код малих пољопривредника који имају још мање опција да дођу до повољних финансијских средстава.

 -То је и била наша замисао када је покренут први фонд – да то буде једноставан механизам, који ће се лако пресликавати на друге општине, новчани фонд расти током времена и најважније, омогућавати сваке године пољопривредницима да дођу до неопходних средстава за улагање у производњу. Сарадњом локалних самоуправа, регионалних развојних агенција и Дивац Фондације, уз подршку УСАИД-а, за само 4 године основано је 16 фондова широм Србије, укупне вредности 700.000 долара, а 274 пољопривредника је до сада добило бескаматне позајмице,  истакла је је Ивана Божић, менаџерка за развој људских капацитета и инклузију на пројекту Велика мала привреда (УСАИД).

Циљ Фонда је инвестирање у развој пољопривреде у општини Голубац, а средствима и активностима Фонда ће управљати Регионална развојна агенција Браничево – Подунавље. 

Средства из Фонда биће подељена путем јавног конкурса који ће бити расписан током јуна, а затим ће бити организована и инфо сесија за све заинтересоване који желе да се пријаве за бескаматна средства из Фонда.

                                                           Љ. Настасијевић

Share.
Leave A Reply

Skip to content