Пред рударским сектором „ТЕ – КО Костолац“ у овој години је решавање кључног питања развоја Копа „Дрмно“  у четири правца. Први  је стварање услова за рад најмоћнијих, вршних система, исушивање Дунавца и постављање 16 линија предодводњавања копа.

        Други правац је санација старе основне механизације, пре свега багера 2000/28 на трећем БТО систему и багера 2000/32 на угљу, за чију оправку је потребно време, али и алтернативна решења у производњи. У производњу би требало да се укључи нови, шести БТО систем, чија ће монтажа бити завршена до краја јануара.

       Трећи правац подразумева запошљавање стручне радне снаге, јер је одласком у пензију и узимањем отпремнина смањен број најискуснијих радника.

        Четврти смер је ка остваривању планова производње који су на нивоу од 8,9 милиона тона угља и 42 милиона кубика откривке.

        − Прва три задатка су предуслов за квалитетно и потпуно остварење четвртог задатка. Верујем да ћемо уз подршку челних људи ЕПС-а успети у овој замисли. Ове године радимо на обједињавању јавних набавки за помоћну механизацију, превозна средства и стратешку опрему и за делове за основну механизацију на коповима у ЕПС-у. Много је послова и биће неопходна потпуна мобилност свих запослених да бисмо те послове обавили, каже Веселин Булатовић, директор за производњу угља „ТЕ-КО Костолац“.

           Од подједнаке важности је да се почетком године решава и питање младе стручне радне снаге, сагласан је Драгослав Славковић, директор Копа „Дрмно“.

           − Старосна структура радника је неповољна, а проблем је и одлив радне снаге, што због отпремнина, што због пензионисања. Стање са извршиоцима посла је сложено и у производњи и у одржавању. Приоритет нам је и у овој години редовно и сигурно снабдевање сва четири блока ТЕ „Костолац“ и томе посвећујемо пуну пажњу и организацију рада. У првих пет месеци санираћемо багер 2000/28 на трећем систему, који је у рекламацији замене куглбана. Багер 2000/32, који је ангажован на угљеном систему, очекују две фазе поправке у трајању од 105 дана. Предстоје и други ремонти свих система, тако да ћемо почети одмах од марта и зато треба крајње одговорно да реализујемо набавке за ове активности, сматра Славковић.

Синхронизован рад

         Важни услови за развој копа су исушивање Дунавца и изградња и завршетак западног гравитационог цевовода за одвод свих вода које се испумпавају из копа. Откривање угља је апсолутни приоритет.

             Ако је судити по плановима и циљевима који су постављени пред рударе, ова година биће изузетно напорна и захтеваће повећан ниво ефикасности и одговорности.

            У току ове године планирано је да се произведе девет милиона тона угља и 42 милиона кубних метара откривке.

                                                                                                                                 Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content