Привредна комора Србије – Регионална привредна комора Браничевског и Подунавског управног округа и „Привредни саветник – информационе технологије доо“ организовали су у Пожаревцу, прошле седмице, предавање чија је тема названа  „Правилник о облику, садржини и начину вођења евиденције о ПДВ“. Нови, усаглашени Правилник треба, сходно последњим законским изменама, да почне да се примењује од 1. јула ове године.

             Предавање је пре свега било намењено финансијско – књиговодственом сектору који се бави начином обрачуна и евиденцијом ПДВ-а. Да је тема занимљива и корисна, сведочи и велико интересовање. Скуп, односно предавање које је укључило и дискусију, окупило је око седамдесет рачуновођа и књиговођа који се овим послом баве у агенцијама или компанијама са подрчја Браничевског и Подунавског округа.

             Један од предавача, Алек Конечни је упућујући учеснике скупа у тему, представио  „Привредни преглед“  који  дуги низ година сарађује са Привредном комором Србије:

             -Бавимо се развојем пословних софтверских решења, углавном за домаће тржиште, мада има корисника и у Региону. Циљ „Привредног прегледа – информационих технологија доо“ је да увођењем савремених информационих технологија у рад наших клијената, унапредимо њихово пословање. Привредни саветник је водећа консултантска фирма у области финансија и рачуноводства у Србији. Поред тога што радимо развој софтвера за познате купце, наше стратешко опредељење је развој готових софтверских решења.

                                  ЧЕСТА ПРОМЕНА ЗАКОНА

 Ова фирма која се бави израдом софтвера на тржишту Србије је присутна  од 2003. године. О потреби да се једно овакво саветовање сада одржи као и о великом интересовању за њега, Алек Конечни каже:

             -У Србији је законодавство врло живо, често долази до промена и оно што се дешава у рачуноводству није могуће испратити без подршке одговарајућег софтвера. Од рачуноводства се очекује да уради одређене класификације примљених и издатих рачуна, а таква класификација је доста обимна – постоји неких стотинак класа у које ти документи могу да упадну. Овим, новој регулативи прилагођеном софтвером, смо се потрудили да то физички буде што мањи посао. Софтвер је алат који вам омогућава рад, али иза тога увек стоји човек.  Када смо конципирали софтвер, генерално смо пошли од тога да пружамо подршку од најмањих фирми па навише, да не би био технички превише захтеван за рад.

              Предавање је имало четири сегмента, регулативу везана за тему, инфраструктуру софтвера, представљање пословно – рачуноводственог софтвера и као практичан део, примере из рада у софтверу. Поред Алека Конечног, предавач је била и Александра Пилиповић из „Привредног прегледа – информационих технологија“, а домаћин скупа Александра Радмановац из Регионалне привредне коморе Браничевског и Подунавског округа.

                                                                                                            Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content