2018-04-18T11:45:13+02:00 18. априла, 2018. 11:45 |

РЕГИОНАЛНА ПРИВРЕДНА КОМОРА: Програми подршке привредницима

Актуелни програми Фонда за развој, Развојне агенције и Националне службе за запошљавање представљени су на последњем састанку Парламента привредника Регионалне привредне коморе Браничевског и Подунавског управног округа, којим је председавао Саша Филиповић

Најинтересантније кредитне линије које Фонд за развој Републике Србије тренутно одобрава привреди, представио је Милан Љушић, директор Филијале у Београду. Већ трећу годину, заједно са Министарством привреде, овај Фонд финансира развојне пројекте који подразумевају 20 посто покривености грантом, а 80 посто кредитом.

– То значи да је практично цела инвестиција пропраћена са 20 посто бесповратних средстава. У овом тренутку, Министарство је одобрило 500 милиона динара бесповратних средства, а Фонд ће, пропорционално томе, одобрити кредите. Каматне стопе по којима то пласирамо су 1,5 и 3 одсто зависно од средстава обезбеђења, рочност је до 10 година са грејс периодом од годину дана.

– Такође, представићемо нашу стандардну линију за инвестиционе кредите и за трајна обртна средства и већ популарну кредитну линију за почетнике, такозване старт-ап кредите, где дајемо 30 посто бесповратних средстава, а 70 посто кредитирамо по веома популарним каматним стопама са рочношћу од 5 година и грејс периодом од годину дана. Кредитне линије до 12,5 милиона динара могу практично користити сви привредници који су основани пре 31. децембра 2015. године. Од 12,5 до 30 милиона и од 30 до 50 милиона динара где се може остварити и 12,5 милиона динара  бесповратних средстава, могу користити предузећа која имају раст до 20 посто годишње у приходима или броју запослених, док стабилнорастућим предузећима је дозвољено да имају раст до 5 посто годишње, с тим што морају да задовоље одређене услове у погледу броја запослених, рекао је Љушић.

О програмима подршке Развојне агенције Србије говорили су Иван Цветковић и Милош Ђекић.

Развојна агенција ће као и претходних година имати низ програма за које ће моћи да конкуришу микро и мала привредна друштва и предузетници.  Програми које Развојна агенција реализује самостално биће интересантни за мала и средња предузећа, јер ће се финансирати активности стандардизације, сертификације, унапређења процеса производње, израде пројектно – техничке документације, увођења стандарда, разних софтвера, набавке нове и половне опреме.

Што се тиче Националне службе за запошљавање тренутно је актуелно шест јавних позива и то: јавни позив за учешће у финансирању програма обуке на захтев послодавца у 2018. години, јавни позив за реализацију програма стручне праксе, јавни позив за реализацију програма стицања практичних знања, јавни конкурс за рефундацију трошкова подршке особама са инвалидитетом, који се запошљавају под посебним условима, јавни конкурс за субвенцију зараде за особе са инвалидитетом без радног искуства у 2018. години и јавни позив послодавцима за доделу субвенција за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљљивих лица на новоотвореним радним местима.

Детаљније читајте у новом броју новина „Реч народа“, који ће бити у продаји од 26. априла.