Врућине и рекордна потрошња воде обележили су август у јавном комуналном предузећу „Водовод и канализација“ у Пожаревцу. Изворишта су  црпљена до максималне производње како би потрошачи имали довољне количине, односно, како би до свих вода стигла. Рекорд у производњи воде достигнут је 13. августа када је у Пожаревцу испоручено 25 хиљада кубика воде. Тог дана је са изворишта „Кључ“ у систем убачено 21, 2 хиљаде кубика, а остала количина воде је обезбеђена са старијег пожаревачког изворишта „Меминац“.

Директор ЈКП „Водовод и канализација“, Александар Димитријевић каже да је тог уторка испоручивано 288 литара у секунди и да је систем чији је пројектовани максимални капацитет 300 литара био потпуно напрегнут и додаје:

-Дан пре тога виши делови града су остали без воде која није долазила ни до пумпи због велике потрошње у центру и по ободу града. Оно што је такође проблематично је да и у току ноћи потрошња, а самим тим и производња воде, врло мало пада. Тако се практично 24 сата  ради са пуним капацитетом, што је по свим подацима којима у „Водоводу“ располажемо, незапамћено.

                                      Редовна провера квалитета воде

Нитрати у пожаревачкој води су тренутно стабилни упркос великој потрошњи и крећу се до 33 милиграма по кубику, што је далеко испод дозвољених 50.

 

Проверу квалитета воде коју ЈКП „Водовод и канализација“ испоручује својим корисницима редовно контролишу Завод за јавно здравље Пожаревац као и интерна лабораторија.  Завод за јавно здравље Пожаревац воду контролише 6 пута месечно на 11 тачака у Пожаревцу у складу са Правилником о хигијенској исправности воде за пиће. Лабораторија ЈКП „Водовод и канализација“  врши узорковање и анализу воде на извориштима у Пожаревцу, као и на контролним тачкама у градској мрежи 211 пута месечно.

СВАКОДНЕВНЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ 

 

Велика потрошња воде доводи до пренапрегнутости система што проузрокује честа пуцања цеви и интервенције на мрежи:

Сваког дана имамо отприлике између 23 и 25 интервенција и евидентираних цурења тако да ако једног дана падне на 7 или 8, опет се следећег дана врати на 25. Проблем су осцилације у притиску, а ми морамо да га повећавамо да би горње зоне имале воду. Дешава се и више пуцања цеви истовремено. По обавештењима које редовно дајемо грађанима, види се да по две и три улице остају без воде због санација кварова. Осим што пуцају цеви са малим пречницима, имамо често интервенције и велике хаварије на цевима великих пречника што изискује више времена. Цеви, при овако великој потрошњи воде пуцају у свим деловима града. Најчешће у трећој висинској зони управо због осцилација у притиску и нестајања воде.

Занимљиво је да захлађење које је стигло 14. августа није осетније донело смањење потрошње воде. У „Водоводу“ сматрају да је разлог што није било ни кише па је вода и тог дана коришћења за заливање:

-Вода се доста нерационално троши и ми свакодневно преко медија апелујемо на грађане да је приштеде како би је било довољно за све. То није тако само у Пожаревцу, таква ситуација је скоро у целој Србији када су температуре високе и свуда се апелује да се потрошња смањи, каже Александар Димитријевић.

У Костолцу је ситуација боља захваљујући фабрици воде „Млава“ мада је и ту повећана потрошња. Недостајуће количине се надокнађују манипулацијом бунарима и пумпама што омогућава технологија у овој фабрици воде која има другу технологију.

                                                                                                      Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content