На Површинском копу „Дрмно“ током ове и наредне године наставља се техничка и биолошка рекултивација земљишта. Потписани су уговори за техничку рекултивацију са ПД „Аутотранспорт“ из Костолца и за биолошку са Привредним друштвом РИО из Костолца. Вредност уговора је око 130 милиона динара, подаци су Дирекције за унапређење производње Огранка „ТЕ-КО Костолац“.

         – Акценат је на уређењу површина унутрашњег одлагалишта Површинског копа „Дрмно“. Техничком рекултивацијом обухваћен је простор од око 160 хектара. Новим засадима биће уређена површина од око 60 хектара. Радиће се упоредо и на одржавању постојећих рекултивисаних површина, изграђених приступних и противпожарних путева и канала, укупне дужине око 20 километара, каже Иван Ђукић, руководилац Сектора за надзор и инвестиције.

            Новим засадима багрема уредиће се стабилизација тла косине треће етаже унутрашњег одлагалишта на површини од 20 хектара са југоисточне стране у правцу села Брадарац. На равним деловима одлагалишта, на површини од 38,4 хектара, предвиђена је сетва мешовите траве. Планом је предвиђено одржавање постојећих засада на површини од преко 60 хектара на спољном и унутрашњем одлагалишту Копа „Дрмно“.

        − Намера нам је и изградња два еко-појаса. Један на површини од 1,9 хектара биће изграђен у насељу Канал у Костолцу, а други површине 1,2 хектара код села Дрмно. Оба еко-појаса биће изграђена да заштите насељена места од развејавања прашкастих материја. Еко-појас у близини села Дрмно радиће се на границама експлоатационог лежишта Копа „Дрмно“, истиче Велимир Дамњановић, инжењер биолошке рекултивације.

Пауловнија-листопадно дрво из Кине

           На спољашњем одлагалишту Копа „Дрмно“, на површини од 3,5 хектара, успешно је формиран засад пауловније. Реч је о листопадном дрвећу пореклом из Кине. Одликује се изузетно брзим растом, квалитетом дрвне грађе, огромним листовима и прелепим цветовима и могућношћу стопроцентног искоришћења.

 

Према документу о газдовању шумском јединицом Површинских копова „Костолац“, предвиђена је садња биоматеријала на већ уређеним површинама, а у склопу инвестиционог одржавања шумске јединице на површини од 23,38 хектара обновљене саднице уместо санитарно уклоњених садница.

Share.

Comments are closed.

Skip to content