Ненад Марковић

Овогодишња ремонтна сезона у свим термокапацитетима за производњу електричне енергије у ТЕ „Костолац А“ и ТЕ „Костолац Б“ завршена је још у септембру. Према речима Ненада Марковића, директора за производњу енергије у „ТЕ-КО Костолац“, ове године је урађено све што је планирано.

 − Овогодишњи ремонти реализовани су у пуном обиму на сва четири блока. Након окончања ремонта, блокови су синхронизовани на електроенергетску мрежу „Електропривреде Србије“ и од почетка, сва четири блока су стабилна у раду на мрежи, истиче Марковић.

Почетку ремонта у костолачком термосектору претходило је детаљно планирање радова, као и сложени поступци јавних набавки.

 − После планирања и припрема уследила је реализација уговорених послова са усклађивањем термина. Све је изискивало висок степен координације са многобројнијим извођачима радова, као и службама одржавања у обе термоелектране, истиче Марковић.

Подстицање паре

           „ Један котао на овом блоку морали смо током самог посла да покрећемо због подстицајне паре за кретање блокова ТЕ „Костолац Б“, што је у одређеној мери успоравало овај значајни ремонтни захват“, објашњава Марковић.

           Урађени су класични редовни ремонти контроле и замене делова опреме, чишћење свих постројења и реконструкције уских грла на постројењима. Радови су трајали по 29 дана на блоковима А2 и Б1. На преостала два термокапацитета ове године обављени су ремонти који су трајали по 40 дана.

           − На блоку А1, који је прошле године навршио петодеценијски радни стаж, замењен је управљачки систем. Захваљујући великом ангажовању свих учесника и пожртвованости, успели смо да све урадимо како смо планирали, у сарадњи са Институтом „Михајло Пупин – Аутоматика“, додао је Марковић. Упоредо са ремонтима у костолачким термоелектранама, одвијао се и ремонт измењивачко-пумпне станице у циљу обезбеђивања оптималног функционисања система за даљинско грејање Пожаревца и Костолца, као и припадајућих насеља.

              − Последњих година топлификациона мрежа у овом крају се знатно проширила, захваљујући чему је велики број индивидуалних ложишта угашен. Сваке године настојимо да обезбедимо поуздано грејање за бројне кориснике, како за приватне кориснике тако и за институције попут школа и домова здравља, рекао је Марковић.

               Почетком октобра спроведене су топле пробе система за даљинско грејање. Уходавање топлификационог система протиче уобичајено. Половином октобра почела је грејна сезона, која ће трајати до пролећа наредне године.

Share.

Comments are closed.

Skip to content